Her har vannmassene knust og flyttet en hel vegg i kjelleretasjen på Sørlandet sykehus. Foto: Kjartan Bjelland
Det var denne risten i dette tjernet som tettet seg og førte til den store oversvømmelsen på Sørlandet sykehus i bakgrunnen. Foto: Kjartan Bjelland
Mandag og dagen derpå på Sørlandet sykehus, etter den store oversvømmelsen sent søndag kveld. Foto: Kjartan Bjelland

— Det var en tett avløpsrist i tjernet som ligger på baksiden av sykehuset, som forårsaket oversvømmelsen. Denne ligger inne på sykehusets område, og blir sjekket regelmessig av våre folk. Denne ble sjekket så sent som tre dager i forkant av oversvømmelsen.

LES OGSÅ:

Det sa sykehusdirektøren på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Han uttrykte samtidig glede over at ingen personer kom til skade.

Kunne gått mye verre

— Vannet sto 170 centimeter opp etter ytterveggen. Dersom vinduene hadde gitt etter, kunne folk kommet til skade. De ansattes garderober er i kjelleretasjen, og det er derfor ofte mange som oppholder seg her. Hadde vinduene gitt etter ville enda mer vann ha fosset inn, og det ville heller ikke vært mulig å begrense de materielle skadene så mye som det en tross alt klarte, sa Jan Roger Olsen.

Mandag og dagen derpå på Sørlandet sykehus, etter den store oversvømmelsen sent søndag kveld. Foto: Kjartan Bjelland

Ifølge driftsdirektør Per Torgersen var det avgjørende for at skadene ikke ble enda større at arbeidet med å lede bort vannet og sikre materiell og bygninger kom så raskt i gang. Han anslår at 100 personer fra sykehusets egne ansatte, brannvesen, sivilforsvar og innleide firmaer bidro i løpet av søndagskvelden og natt til mandag.

Var i Kvinesdal

Sykehusledelsen var søndag kveld samlet på Utsikten Hotell i Kvinesdal, da de fikk melding om oversvømmelsen.

— Da vi ankom sykehuset ved 23-tiden var det gledelig å se at alle rutiner og prosedyrer var blitt fulgt til punkt og prikke. Jeg vil rette en stor takk til alle de som bidro til å begrense skadeomfanget og samtidig sikret pasientene og pasientsikkerheten i det som var en særdeles utfordrende og krevende natt for Sørlandet sykehus, sier Jan Roger Olsen.

Operasjoner utsatt

Mandag måtte 31 operasjoner utsettes som en følge av oversvømmelsen.

— Vi kan bare beklage overfor pasientene som dette gikk ut over. De vil få ny time til operasjon så raskt som mulig, og fra tirsdag vil alle operasjoner i Kristiansand gå som normalt igjen, sier klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk.

LES OGSÅ:

Er forsikret

Sykehusledelsen hadde mandag ettermiddag ikke oversikt over hvor mye de materielle skadene vil utgjøre i kroner, men er sikre på at det dreier seg om et tosifret millionbeløp. Det ser imidlertid ut som om sykehusets forsikringer vil dekke det meste av skadene.

LES OGSÅ:

Sykehusledelsen står fast på at de ikke kunne forutsatt at sykehuset kunne oversvømmes.

— Ifølge Per Torgersen har det aldri tidligere kommet inn vann i sykehusets underetasje på dette stedet. På pressekonferansen mandag sa Jan Roger Olsen at de nå vil måtte vurdere om sykehusets flomvern må sikres.

På pressekonferansen ble Jan Roger Olsen spurt om oversvømmelsen viser at det av beredskapshensyn kan være viktig å opprettholde flere sykehus i landsdelen.

— Det er en helt annen diskusjon, og kan ikke sees i sammenheng med denne hendelsen, var hans korte svar.