I et brev til organisasjonsdirektør Nina Føreland 15. oktober skriver Gelius:

"Med min erfaring og bakgrunn følte jeg at jeg var kvalifisert til stillingen, og da jeg fikk søkerlisten følte jeg at jeg burde ha en fair sjanse til å være blant de 3-4 innstilte til stillingen."

Fikk ikke

Arendalspresten Einar Gelius er forundret over at han ikke fikk jobben som prest ved Sørlandet sykehus, og har krevd en skriftlig forklaring på hva som skjedde i forbindelse med ansettelsen. Foto: Junge, Heiko

Men Arendals-presten fikk ikke jobben. Han ble ikke engang innkalt til intervju. Han fikk bare en e-post hvor han kort ble informert om at "en annen er ansatt i stillingen". Og dette har gjort ham nysgjerrig på hvordan denne ansettelsesprosessen egentlig har forløpt.Så han krevde svar på hvilke organer ved sykehuset som har vært involvert i ansettelsesprosessen, om noen av søkerne har vært innkalt til intervju og om det fins en liste over innstilte kandidater.

"Sørlandet sykehus er en offentlig, viktig institusjon — og det som foregår internt i institusjonen har derfor stor allmenn interesse", skriver Gelius.

Offentlig interesse

Men når Fædrelandsvennen kontakter ham for å få utdypet hans resonnementer, er den allmenne interessen vesentlig mindre:

— Nei, denne samtalen med sykehuset har ingen offentlig interesse, jeg ønsker ikke å ha noen offentlig diskusjon rundt dette, sier han.

Han avviser at han føler seg forbigått ved å ikke få jobben:

Litt rart

— Nei, men det er litt rart at jeg ikke ble innkalt til intervju en gang, med min kompetanse. Derfor vil jeg gjerne vite hva som var kriteriene for ansettelsen og hvilke kvalifikasjoner og erfaring sykehuset var ute etter.

— Men du har jo ikke spurt om det i brevet til sykehuset?

— Jeg har spurt om prosessen, om hvem som har vært med på å ta beslutningen.

Organisasjonsdirektør Nina Føreland har svart Gelius utfyllende i et brev dater 21. oktober. Der skriver hun at det var henne sammen med ledende sykehusprest (Leif Kristian Drangsholt) som tok avgjørelsen. 12 personer søkte og fire ble innkalt til intervju.

Litt smal

— Hva synes du om ansettelsesprosessen?

— Den har vært litt smal, det er litt få som er med. Selv om de tillitsvalgte ble invitert, var de ikke med. Og jeg lurer på om ikke biskopen i Agder burde vært med på dette, sier Gelius og sammenligner med ansettelsesprosessen i kirken:

— Når man søker i kirken er det et visst system, mens her vet man liksom ikke helt.

— Hva tror du din omstridte fortid har hatt å si for avgjørelsen?

— Jeg er jo bare ute etter å finne ut av de objektive ansettelseskriteriene, de har jeg forholdt meg til.

Han sier han ikke vil gjøre noe mer med denne saken.

Gelius ga ut boka "Sex i Bibelen" i 2010, og 24. november ble det kjent at Gelius hadde fratrådt sin stilling som sogneprest i Vålerenga kirke etter møte med biskopen.I 2008 fikk ikke Gelius jobben som fylkesmann i Aust-Agder og hadde denne kommentaren til VG:

— Det lukter svidd lang vei. Jeg føler meg lurt. Folk i Aust-Agder må gjøre opprør. Dette kan vi ikke finne oss i.

Beste søker

— Vi velger ut noen som vi menerfyller kvalifikasjoner best i forhold til det vi trenger.

Det sier organisasjonsdirektør Nina Føreland i en generellkommentar til henvendelsen fra presten Einar Gelius. Hun vil ikke diskuterehans kandidatur konkret.

— Hvilken betydning har hansomstridte fortid hatt for avgjørelsen om å ikke ansette ham?

— Vi ser søkere an i forhold tilutlysningsteksten og hvilket behov vi har, sier Føreland.

Hun bekrefter at hun og ledende sykehusprest Leif KristianDrangsholt alene sto for vurdering og ansettelse.

— Det er jeg som haransettelsesmyndighet og denne prosessen er tilsvarende for alle ansettelser vigjør på sykehuset, sier Føreland.

— Pleier du ofte få slike brev frafolk som ikke får jobben?

— Nei, det hender vi fårhenvendelser, men det er som regel per telefon, sier Føreland.