EVJE OG HORNNES: — Nå skal jeg noe som er litt uvanlig, men jeg støtter dere fullt ut, sa Martin Kolberg til stor applaus til årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti.

Årsmøtet krevde søndag at statens skal betale støyskjermingen på Evje.

Dermed går Arbeiderpartiveteranen i rette med statssekretær Roger Ingebrigtsen, som for en uke siden avsluttet diskusjonen med Evje, ved å fraskrive regjeringen ethvert ansvar for Evjes støyproblemer.

Da Forsvaret trakk seg ut av Evjemoen, la Evje og Hornnes kommune nye planer for bruk av området. Men så bestemte Forsvaret seg for å fortsette å bruke sitt enorme område på Evje til skytefelt. Da Miljøverndepartementet kom med strengere krav i 2005 for å utvikle områder i nærheten av støykilder, var kommunen satt i sjakk.Ordfører Bjørn Ropstad har fått et samlet Agder med på kravet om at Forsvaret er å anse som forurenser, og dermed må betale for støyskjerming, som etter Forsvarets egne beregninger vil koste 56 millioner kroner.

Torsdag dokumenterte Fædrelandsvennen at Forsvaret er i lignende store konflikter flere steder i landet. Fredag rykket den meritterte advokaten Bjørn Stordrange forbauset ut og mente at Forsvarsdepartementet ikke kunne sin jus.

Kritikken har fått konsekvenser. For da Aust-Agder Arbeiderparti i helgen fikk besøk av stortingsrepresentant Martin Kolberg på Bokhotellet Lyngørporten i Tvedestrand, var tonen fra Arbeiderpartiet en annen.

"Bra at Aust-Agder Arbeiderparti jobber for å løse utfordringene knyttet til skytefeltet i Evje. Får rapporter om konstruktiv kraft!" meldte statssekretær Roger Ingebrigtsen på twitter lørdag.

Og da årsmøtet søndag altså vedtok en uttalelse som krevde at Forsvaret skulle ta bære ansvar for kostnadene til støyskjerming, støttet Kolberg dette.

Mandag utdyper Kolberg overfor Fædrelandsvennen på telefon:

— Ja, det er riktig at jeg sa dette. Det er departementet som må føre samtalene med Forsvaret og Evje. Men jeg har gode kontakter. Jeg kjenner sakene rundt Evje godt fra min tid som statssekretær i Forsvarsdepartementet. Evje har huset Forsvaret i 100 år, til gunst for begge. Etter at Evjemoen ble nedlagt, og Forsvaret trakk ut alle arbeidsplassene, har Forsvaret åpenbart en forpliktelse til å gjøre dette på en måte som gjør at Evje kan utvikle seg uten Evjemoen, sier Kolberg.

Samtidig mener han at Evje må være med og trolig dekke noen av kostnadene.

— Det må være en dialog, sier Kolberg.