EVJE OG HORNNES: — Jeg tar til etterretning at kommunen har engasjert advokat, heter det i brevet fra statssekretær Roger Ingebrigtsen, som viser at forholdet mellom Evje og Forsvaret nå er langt under frysepunktet.

Forsvaret eier enorme områder like ved Evje sentrum. I en egen rapport fant Forsvaret at det ville koste rundt 56 millioner kroner å lage en støyskjerming på Evje. Denne MÅ Evje ha for å kunne bygge ut. Evje og Hornnes kommune krevde at Forsvaret selv måtte bekoste skjermingen, siden det var Forsvaret selv om sto for støyen.

Brevet

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet skriver i det særdeles krasse brev til Evje og Hornnes kommune denne uken at de ikke har funnet noen nye momenter som taler for at Forsvaret har ansvar for skjerming av støyen fra skytingen.

— Den eneste veien vi ser for at kommunen skal kunne realisere sine utbyggingsplaner, samtidig som Forsvaret behov ivaretas, er å gjennomføre støyavbøtende tiltak til en kostnad av ca 56 millioner kroner. Forsvarsdepartementet kan ikke se at Forsvaret har et slikt ansvar, skriver Roger Ingebrigtsen i et brev til Evje og Hornnes kommune.

Nå ser det også ut som han trekker sin tidligere utstrakte hånd om å dele regningen.

— Når kommunen gir uttrykk for at Forsvaret må dekke alle kostnader, tolker jeg det slik at kommunen ikke vil ta imot vårt tilbud om å gjennomføre støyreduserende tiltak samtidig som vi dekker deler av kostnadene. Jeg vil derfor foreslå at prosessen videreføres i overensstemmelse med de spilleregler som plan og bygningsloven anviser, sier han.

- Fikk ikke respons

Statssekretær Roger Ingebrigtsen var fredag ikketilgjengelig for kommentar, men sendte denne uttalelsen gjennom seniorrådgiverMarita Isaksen Wangberg i kommunikasjonsavdelingen:

— Forsvarsdepartementet har alltid en åpen dør for dialogmed landets kommuner. Vi har hatt gode samtaler med Evje kommune. I siste møtega jeg på vegne av Regjeringen tilbud om å ta inntil halvparten av kostnadenefor støytiltak. Et slikt generøst tilbud er ikke gitt noen gang før.

— Vi fikk ikke respons på vårt tilbud. Vi legger derfortil grunn at det ikke er interessant med et slikt samarbeid. Det må vi bareakseptere. For øvrig er jeg sterk tilhenger av lokaldemokratiet og har fullrespekt for at Evje kommune vurderer saken annerledes enn oss.

Rasende ordfører

Ordfører Bjørn Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes er frustrert, rasende og fortvilet.

— Dette er utrolig, ja helt katastrofalt for oss. Jeg tror ikke regjeringen forstår hva den gjør mot oss. Vi kan ikke leve med dette svaret, sier Bjørn Ropstad.

Med brevet avslutter den politiske ledelsen i Forsvaret dialogen med Evje. Det betyr at kommunen må gå videre med sine sentrumsplaner. Deretter vil Forsvaret levere innsigelse, man vil få mekling, og deretter en mulig årelang prosess, som betyr at Evje og Hornnes ikke får utviklet sentrum.

— Roger Ingebrigtsen holder oss for narr, når han vil tvinge oss til å betale, sier Ropstad, som også sier at den planlagte støyskjermen vil ødelegge mulighetene til å gjennomføre landsskytterstevne.

— Forsvarsbygg har laget rapporten, og de bryr seg katten om annet enn bestillingen fra departementet. Men rapporten sier altså at man skal bruke 20 millioner kroner på å rive en 200-metersbane. Uten den kan vi ikke ha landsskytterstevne. Først tar de altså arbeidsplassene bort ved å legge ned Evjemoen. Så skal de altså tvinge oss til å betale en støyskjerm for egen forurensing, som så vil ødelegge alt for oss, sier Ropstad.

Han frykter at Forsvaret har jussen på sin side.

— Forsvaret driver en lovlig virksomhet, ja. Det kan også være at de har jussen på sin side, når de sier de ikke har ansvaret for å betale støyskjermingen, men da er det noe stein galt i dette samfunnet. Da må vi bare legge ned kortene. Er det sånn vi vil ha det i dette landet? Vi kan ikke betale støyskjerming til 56 millioner kroner. Jeg har aldri sett maken. Jeg kommer aldri til å gi meg på denne saken. Jeg håper sannelig det ikke bare er forsvarsminister Espen Barth Eide som bestemmer i denne regjeringen.

Redd for presedens

Bjørn Ropstads sønn Kjell Ingolf Ropstad sitter for KrF på Stortinget, og er overrasket.

— I brevet setter Roger Ingebrigtsen bare hardt mot hardt. Jeg klarer ikke forstå hvorfor regjeringen vil velte ansvaret med støyskjerming på grunn av sin egen forurensing over på en liten kommune. Jeg er veldig skuffet og overrasket. I samtaler jeg har hatt med forsvarsministeren har jeg fått inntrykk av at man ville komme kommunen i møte, sier Ropstad.

Han har sine tanker om hvorfor dette skjer.

— Jeg tror Forsvaret er redde for presedens. Hvis Forsvaret nå betaler for støyskjerming på Evje, kan det dukke opp store saker andre steder. Allerede er det en konflikt med Vatne-leiren i Rogaland, som ligger inntil et industri-område, sier Ropstad.