EVJE OG HORNNES: Samtidig har far, Bjørn Ropstad (KrF), ordfører i Evje og Hornnes kommune, sendt et brev til ministeren der han redegjør for at kommunen har engasjert advokat i striden om hvem som skal betale støyreduserende tiltak ved Evjemoen skytefelt.

Sønnen Kjell Ingolf Ropstad (KrF) stiller i dag forsvarsministeren et spørsmål i Stortinget om samme sak.

Spørsmålet

"På grunn av nye støyregler legger Forsvaret ned innsigelse på all utvikling i Evje sentrum på bakgrunn av støy fra Evjemoen skyte— og øvingsfelt. Dette er en uholdbar situasjon for Evje og Hornnes kommune som selvsagt ønsker videre utvikling. Forsvaret har beregnet kostnadsdempende tiltak til 56 mill. kr og mener en kostnadsdeling er rimelig. Hvorfor skal en kommune som ikke får noen inntekter, heller bare ulemper med skytefeltet, betale store beløp for dette, og er det ikke mer riktig at forurenser betaler?"

Dette er spørsmålet Eide må svare på.

— Evje og Hornnes kommune er i en vanskelig situasjon der utbyggingsprosjekter står på vent på grunn av innsigelsen fra departementet, sier Kjell Ingolf Ropstad.

— Jeg håper forsvarsministeren ser urimeligheten i at en liten kommune skal belastes med så store summer som nærmere 30 millioner kroner i støytiltak.

Kan kaste ut Forsvaret

Ropstad peker på at Evje og Hornnes i dag ikke har noen stor glede av Forsvarets tilstedeværelse i kommune, og at det derfor er ekstra urimelig at de skal betale for støytiltak fra Forsvarets skytefelt.

— Hvis kommunen ser snevert på det, kan de kaste ut Forsvaret. Kommunen har så langt vært svært så rause, derfor føler jeg det hadde vært riktig at Forsvaret i dette tilfellet er rause tilbake.

Forsvaret er viktig

Stortingsrepresentant Ropstad understreker at han ønsker Forsvarets tilstedeværelse på Sørlandet og at han ser hvor viktig Evjemoen er i forhold til aktiviteten på Kjevik.

— Samtidig er det uholdbart for kommunen at man ikke får utviklet sentrum videre, sier han.

Ropstad håper ministeren i dag ser hvor urimelig det faller ut for Evje og Hornnes å måtte betale 30 millioner kroner i støytiltak, og håper spørsmålet utløser et svar om vilje til nye møter mellom partene og helst et signal om at Forsvaret tar enda større del av regningen.

— Alle parter er jo tjent med at man finner en løsning i denne saken.

Tre forhold

I brevet ordfører Ropstad har sendt til ministeren peker han på at kommunen og advokaten vurderer tre forhold rundt denne saken.

De ønsker å se videre på det avtalerettslige i forbindelse med overdragelse av Evjemoen. Evje og Hornnes ønsker også å belyse om det ikke er rimelig etter forurensingsloven at forurenser betaler, og til slutt peker advokaten på at de ønsker å se på saken opp mot naboloven.