Mange barn fikk med seg Vennebyen. Foto: Espen Sand
Konferansier Toby Tørressen og skalldyrgeneral Jallis Eriksen (t.v) på scenen under åpningen. Førstnevnte stilte selvsagt med en egenkomponert tekst om festivalen, denne gangen til "We are the champions" av Queen. Foto: Espen Sand
vennebyen03.jpg Foto: Espen Sand

Den første dagen under Skalldyrfestivalen har de siste årene blitt en fest for barn og ungdom. I år ble intet unntak da populære Vennebyen var første innslag på scenen.

vennebyen03.jpg Foto: Espen Sand

For noen av barna ble de tidligere barne-tv figurene i Vennebyen nesten litt for mye.

— Veldig stas

— Det ble litt vel mye dansing. Vennebyen er veldig stas for henne, sier mor Eirin Bruskeland Hinna og smiler etter at datteren danset så mye på skuldrene at hun falt bakover rett i bestemors fang.

Bestemor Reidun Bruskeland Hinna har tatt med barna på Skalldyrfestivalen hvert eneste år.

— Jeg hørte at det i år var 27. gang festivalen ble arrangert. Når jeg tenker over det så har vi vel vært her siden starten. Nå får vi lære opp nye generasjoner, sier Reidun og tenker på barnebarnet Rebekka.

vennebyen05.jpg Foto: Espen Sand

— Bråk og uro

Festivalen ble offisielt åpnet av Jan Johannessen torsdag kveld.

Den tidligere turistsjefen i Mandal mente det var en stor ære.

Da første festival ble arrangert i 1988 ble vi nesten skremt over hvor mange mennesker som dukket opp

— Det er virkelig en stor ære å få lov til å åpne denne flotte festivalen. Jeg er imponert og stolt over at den har blitt arrangert 27 ganger. Den har hatt motgang og vært betegnet som en festival med bråk og uro, men har kommet seg videre. Nå er den en fest for familiene, med mat og kultur, sa Johannessen, som må regnes som en av festivalens grunnpilarer.

Skalldyrfestivalen ble offisielt åpnet av Jan Johannessen. Foto: Espen Sand

— Kristian Gahre kom til meg med ideen om å arrangere festivalen i 1987, hovedsakelig for å forlenge turistsesongen med en ekstra uke. Grunnen til at han kom til akkurat meg var at vi i Mandal Turnforening nettopp hadde arrangert landsturnstevnet med 6000 mennesker. Da første festival ble arrangert i 1988 ble vi nesten skremt over hvor mange mennesker som dukket opp, fortalte Johannessen.

Trettenåring med stemmeprakt

Lila Elveseter Abrahamsen (13) med artistnavnet Lila imponerte med sin flotte stemme. Foto: Espen Sand

Tretten år gamle Lila fra Lyngdal sto også på scenen torsdag kveld. Den unge jenta som i fjor bergtok publikum med sin innspilling av «Give yours heart a break», høstet stor applaus for sin opptreden i Mandal.

Utover kvelden kommer også Raylee, Admiral P og Staysman & Lazz på scenen ved Giert Karis plass.