— Det blir tidenes markedsføring av Mandal når også NRKs sommerbåt kommer til byen. Det kan vi trygt kan si, mener skalldyrgeneral Jallis Eriksen og byens turistsjef Erling Løfsnes.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Tirsdag seiler det 82 meter lange skipet MS Sjøkurs, som NRK har kledd om til et seilende tv- og radiostudio, fra Farsund til Mandal.

Fra dekket sendes Sommeråpent og der blir Mandal satt på dagsorden for opp mot én million tv-seere.

1000 småbåter

— Byen har mobilisert til fest når båten legger til kai ved Ballastbrygga. Vi vet foreløpig ikke alt som skjer, men turnforeningen, sangforeningen skal opptre på brygga, bandet The Violent Years skal ha konsert på taket av Buen kulturhus, og mange i motorbåtforeningen skal ut med båtene sine.

— Det blir gratis pølser og en skobutikk har sagt de vil slippe ut sko fra et helikopter. En lokal gjeng skal sette opp langbord på holmen Nua der kokk Trond Skogvoll lager mat. Kun eiere av mandalsproduserte sjekter har visstnok fått plass på holmen, smiler Løfsnes.

Hvis vi ikke slår Farsund kommer jeg til å ha vondt i magen

- Farsund sier de hadde 1000 småbåter som fulgte Sommerskipet inn til byen. Jeg er rimelig sikker på at vi kommer til å ha flere enn dem. Hvis vi ikke slår Farsund kommer jeg til å ha vondt i magen, sier Eriksen.

Under Sommeråpent vil det bli innslag fra Barnas kokkeskole, kvalifisering til VM i rekepilling og woking i verdens største wok. Alle tradisjonsrike innslag under Skalldyrfestivalen. I tillegg skal Helene Bøksle synge under programmet.

Skuffet uten rekord

Skalldyrfestivalen har i dag etablert seg som landsdeles største festival med over 50.000 besøkende mennesker i løpet av fire dager.

Fra Skalldyrfestivalen i 2013 som ble en folkefest med over 50.000 mennesker i gatene. Foto: Espen Sand

— Den startet i 1988 og har siden utviklet seg steg for steg. I 2008 gjorde vi flere grep for å skape en mer rendyrket familiefestival. Det har gitt resultater. Blant annet har vi utviklet oss til å bli størst på mat.- Vi har nesten 15 forskjellige restauranter på festivalområdet og eget europeisk matmarked. I år har vi kuttet ned på de mindre salgsbodene og satset på et nytt matkonsept med streetfood, like ved inngangen mot bybroa. Med alt vi har på plakaten i år blir jeg litt skuffet om vi ikke når 55.000 besøkende. Jeg tror alt av rekorder blir slettet i år, sier skalldyrgeneralen om festivalen som har gått i pluss de siste årene.

Ylvis er festivalens store trekkplaster fra scenen.

Stor interesse for Ylvis

— Ylvis er nok det største vi har booket når det gjelder underholdning til festivalen. Vi opplever en enorm pågang fra publikum rundt denne konserten. Blant annet har vi fått henvendelser fra folk i både Canada og Tyskland, sier Jallis Eriksen, som er inne i sitt åttende år som sjef for festivalen.

Ylvis er klare for Mandal.

Konserten med Ylvis har krevd en del ekstra forberedelser.— De kommer med samme rigg som ble brukt i Oslo Spektrum og Globen i Stockholm. Derfor setter vi opp en scene ved politikammeret som nesten er dobbelt så stor som hovedscenen på Giert Karis Plass. Her har vi plass til rundt 6000 mennesker, sier han.

PS: Ifølge værmeldingen på Yr kan mandalittene se fram mot en svært regntung tirsdag når Sommerbåten kommer til Mandal. Fra klokka 12 til 18 vil det komme mellom 7,7 og 15,7 millimeter nedbør.