KRISTIANSAND: — På det møtet må vi avklare om det er grunnlag for å gå videre med samtalene, sier Rogalands fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) til Fædrelandsvennen.

Sammen med sine kolleger i Hordaland og Sogn og Fjordane undertegnet hun i forrige uke en intensjonsplan om sammenslåing til Vestlandsregionen som vil telle 1,1 millioner innbyggere. Likevel kommer fylkets forhandlingsutvalg nå til Kristiansand for å snakke med forhandlingsutvalgene fra begge Agder-fylkene.

Kan bli torpedert

— Vi har fylkestingsvedtak på å ha samtaler både med Vestlandet og Agder-fylkene. Mandag vil vi oppdatere hverandre på status, og se om det er grunnlag for å ta dette noe videre, sier Ege Tengesdal.

- Vi har fylkestingsvedtak på å ha samtaler både med Vestlandet og Agder-fylkene, sier Rogalands fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Foto: Ukjent

Stavanger Aftenblad har gjort en opptelling som viser at Høyre, Frp, Venstre og SVs 27 representanter i Rogalands fylkesting kan torpedere drømmen om en Vestlandsregion, men fylkesordføreren vil ikke si noe om sjansene for at de heller vil se mot Agder:— Drivkraften for alle oss som jobber i de ulike fylkeskommunene er å få til en endring. Da må vi skape gode regioner som gir grunnlag for å flytte oppgaver fra et stadig voksende statlig byråkrati. Det er med den motivasjonen vi tilnærmer oss nabofylkene, sier hun.

- Ikke veldig aktuelt

Aust-Agders fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) er særdeles lite lysten på et formalisert ekteskap med Rogaland:

— Jeg har gjerne samtaler med Rogaland om mulighetene for et tettere samarbeid i enkeltsaker som næringsutvikling, finansiering av universitetene, E39 og jernbane. Men jeg tror ikke en sammenslåing vil være det rette for Aust-Agder. Mitt inntrykk er at det først og fremst er enkelte politikere i Vest-Agder som ønsker å se den veien, sier Mørland til Fædrelandsvennen.

— Ved en sammenslåing med Rogaland vil tyngden i regionen i betydelig grad bli skjøvet vestover mot Stavanger, sier Ap-politikeren som fortsatt drømmer om å få ja fra Telemark.

I juni sa fylkestinget i Telemark riktignok nei til Aust-Agders invitasjon fordi de ønsker sammenslåing med Vestfold. Aller helst vil de også ha Buskerud med på laget, men det vil ikke Buskerud, og situasjonen er fortsatt uavklart:

— En sammenslåing av Aust-Agder, Vest-Agder og Telemark vil gi en mye bedre balanse mellom tre tilnærmet likeverdige partnere. Men det er langt fram dit, sier Mørland.

- Ett Agder prioriteres

Fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman (H), presiserer at møtet med Rogaland består i en statusoppdatering, og at de også vil snakke om ulike områder der de kan utvide samarbeidet. Det gjelder eksempelvis samferdsel, klima og energi. Han vil ikke kommentere muligheten for sammenslåing med naboen i vest dersom det skulle gå skeis med Vestlandsregionen:

— Vår førsteprioritet er å få i stand en avtale knyttet til Agder, så det vil jeg ikke spekulere i, sier Damman. Han viser også til at det først i slutten av oktober vil bli klart hva fylkestingene på Vestlandet mener om en mulig gigantregion.

— Vi er fortsatt i forhandlinger om ett Agder. Det har høyeste prioritet hos oss, understreker Damman.

Fortsatt kamp om lokalisering

3. oktober skal intensjonsavtalen mellom Aust- og Vest-Agder foreligge, men fortsatt er de ikke enige om hvor sentrale institusjoner skal ligge.

— Vi må klare å finne en pakke der alle parter føler at de kommer godt ut av det, sier fylkesordfører Tellef Inge Mørland.

Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H) og Aust-Agders fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) leder forhandlingene om ett Agder. Foto: Reidar Kollstad

Det vakte betydelig oppsikt da elleve kommuner vest for Søgne nylig krevde at både fylkesmannen og fylkeskommunen må plasseres i Kristiansand. Arendals ordfører kontret ved å kreve begge hovedkontorene til Arendal.— Spørsmålet er fortsatt uavklart. Det handler om å lande en totalpakke, og vi har ambisjoner om å klare det på møtet 3. oktober, sier Mørland.

Terje Damman bekrefter at lokaliseringsspørsmålene ikke er avklart:

— Tiden går, og det begynner å snøre seg til. Lokalisering er noe av det vi driver og diskuterer nå, sier han.