Det sier Aust-Agders fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) etter at forhandlingsdelegasjonene fra begge Agder-fylkene møtte kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mandag ettermiddag.

— Jeg utfordret ham til å si noe om både utflytting av statlige arbeidsplasser og nye oppgaver, og ville tro han ønsket å benytte anledningen til å smøre prosessen. Men svaret vi fikk var at det fikk vi egentlig finne ut av selv, sier Mørland.

I innspurten

Agder-fylkene er i innspurten av forhandlingene, og skal innen 3. oktober ha blitt enige om et forslag som skal sendes ut på høring. Mørland hadde håpet Sanner ville gi dem litt drahjelp:

— Statsråden har tatt initiativ til dette og er opptatt av at reformen skal lykkes, og nå hadde han anledning til å legge noe på bordet som kunne bidra til en god prosess videre, sier han.

Agder-delegasjonen var de siste i rekken av regioner som møter Sanner til samtaler, og Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H) er ikke like nedslått som sin kollega i øst:

— Han ba oss være konstruktive og til dels frimodige når vi tenker oss hvordan et nytt Agder skal se ut. At han ikke kan love oss x antall arbeidsplasser er ikke overraskende, men han inviterte oss til å tenke selv og spille inn det vi ønsker. Så får vi se om vi får aksept for det, sier Damman.

Skal lage plan

Statsråd Jan Tore Sanner forklarer grunnen til at han ikke nå kan gi konkrete løfter slik:

— Regjeringen har en avtale med Venstre om å lage en plan for utflytting av statlige arbeidsplasser, og det er ikke slik at jeg kan dele dem ut i denne typen møter. Det er opp til regionene selv å vise at de er relevante og har kompetanse for ulike typer ny virksomhet, sier han til Fædrelandsvennen.

— Men vår regjering har allerede flyttet ut flere statlige arbeidsplasser enn de rødgrønne gjorde, og det at vi la Nye Veier til Kristiansand er et konkret eksempel på at vi ser på Agder som et spennende område, legger han til.

Trøndelag først ut

Når det gjelder nye oppgaver til regionene, viser Sanner til oppgavemeldingen som Stortinget har vedtatt, og sier den vil ligge til grunn for det videre arbeidet.

— Men når Trøndelags-fylkene nå slår seg sammen til den første regionen i 2018, har vi sagt at vi vil gi dem forsøk med ansvar for det regionale næringsprogrammet i landbruket. Det er et eksempel på at vi fyller regionene med innhold, sier Sanner.

Mens Agder forhandler om sammenslåing, dannes konturene av en stor Vestlands-region der Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane går sammen. Og rundt Oslofjorden vurderer flere fylker å danne en befolkningstung gigant.

Stortinget bestemmer

Jan Tore Sanner vil ikke si om han synes Agder blir for lite alene:

— I et land med så mangfoldig geografi vil ikke alle regioner få det samme befolkningsgrunnlaget. Det spørsmålet må i første omgang diskuteres på Agder, der man selv må avgjøre om man får en størrelse og en styrke som vil gi innbyggerne og næringslivet bedre tilbud og vilkår, sier han.

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland har gjort det klart at han ikke uten videre vil anbefale en sammenslåing, og at et neiflertall i innbyggerundersøkelsen i Aust-Agder vil veie tungt.

Jan Tore Sanner er klar på hvem som har det avgjørende ordet:

— Stortinget har slått fast at vi skal ha om lag ti regioner. I den første fasen inviterer vi fylkene selv til å være med å utforme et nytt regionalt nivå, men til syvende og sist er det regjeringen og Stortinget som bestemmer.