— Øøøøy. Her er helt rødt. Helt vilt, roper Maria fra en tue. Torstein kommer løpende til. Plutselig lekekrangler de om bærene.

Ingen av dem har vært på skikkelig tyttebærtur før. Bare små turer etter blåbær og molte. Aldri tyttebærtur. De småløper fra tue til tue.

Bestefar Magnar Aavitsland, eller pappa som Maria kaller ham, har invitert.

Ny «favourite thing«

Han mener ethvert ekteskap har særdeles godt av en tyttebærtur om høsten og at det bare er å få inn tradisjonen først som sist.

  • Jeg skal gifte meg med bestevennen min. Jeg har så lyst til å bli hans kone. Jeg har lyst til å bli gammel sammen med ham. Han er trygg, han utfordrer meg, han er aldri kjedelig.... Vi har det moro sammen.

Maria Arredondo og bestefar Magnar Aavitsland har et helt spesielt forhold. Hun kaller ham bare for "pappa". Foto: Kjartan Bjelland

Magnar har 17 barnebarn, men Maria var alene med mammaen sin de første årene. Derfor har hun og bestefar et helt spesielt forhold.

Det kommende ekteparet var heldige med mengdene da de var på sin første tyttebærtur sammen. Foto: Kjartan Bjelland
Maria Arredondo (30) og Torstein Sødal (38). To av Sørlandets største kjendiser. Lørdag gifter de seg. Foto: Kjartan Bjelland

— Maria lærer meg stadig at innlandet har kvaliteter jeg ikke har verdsatt nok. Dette er jo helt fantastisk, roper Torstein Sødal fra ei tue.På en liten halvtime har han og Maria den første femliterspøsen full. Tyttebærtur har blitt en ny «favourite thing» for «sound of music»-paret

De er litt lei av hele musikalen, tross den enorme suksessen. Siste forestilling var i Haugesund 3. september.

Bestevenner

- Hva er det med Torstein, Maria?

— Jeg skal gifte meg med bestevennen min. Jeg har så lyst til å bli hans kone. Jeg har lyst til å bli gammel sammen med ham. Han er trygg, han utfordrer meg, han er aldri kjedelig.... Vi har det moro sammen.

- Og hva er det med Maria, Torstein?

— Siden jeg var liten har jeg hørt at du vil vite når du treffer den rette. Sånn er det med Maria for meg. Hun er annerledes. Hun har sin vinkling på ting, hun utfordrer meg. Hun er min beste venn og vi utfyller hverandre.

Akkurat det siste ler Maria av at han sier.

— Utfyller ja. Jeg lærer ham å krangle, for eksempel. Jeg er rett opp og rett ned, Ti minutter etterpå husker jeg ikke hva jeg ble sint for en gang. Da sitter han fremdeles og furter.

— Nei, jeg argumenterer.

— Nei, du furter. . .

Så ler begge hjertelig, hun en tanke mer, mens bestefar Magnar roper om større bær oppe på høyden av plantefeltet. Det er faktisk helt rødt.

158 gjester

Bryllupet skal stå i Vennesla frikirke lørdag. Festen blir for 158 gjester på Festningen i Kristiansand.

— Det blir fort mange når man gifter seg etter å ha passert 30, sier Maria.

Hun traff Torstein Sødal da hun var 16. Hun syntes han var temmelig hoven og arrogant.

— Byfis. Jeg kom fra Vennesla, ler hun.

  • Siden jeg var liten har jeg hørt at du vil vite når du treffer den rette. Sånn er det med Maria for meg. Hun er annerledes. Hun har sin vinkling på ting, hun utfordrer meg. Hun er min beste venn og vi utfyller hverandre.

Full bøtte! Torstein Sødal er konkurransemann og jublet da han og Maria Arrendondo hadde fylt den første pøsen. De har mye moro sammen, sier de. Foto: Kjartan Bjelland

Siden møttes de profesjonelt helt sporadisk, før de skulle jobbe sammen i 2010. For å gjøre en lang historie kort: Det tok et par år før de ville innse at de burde bli kjærester. I 2013 ble det fast følge og i fjor flyttet de sammen.— Vi har brukt tid. Når man er kolleger, må man være sikre på at man ikke tenker feil. Vi prøvde vel neste å unngå å bli kjærester, men det var ikke til å unngå, sier Maria.

Hun er fra sangerslekt i Vennesla. Hennes mor og fem tanter var søstrene Aavitsland. «Pappa» Magnar synger mye i kirker og bedehus. Hennes oldemor, Agnes Heiseldal, husker mange ennå.

Han er fra sangerslekt i byen. Sødal-slekta har sangere og kulturpersoneligheter i mange slektsledd.

Nå forenes talentene og evnene. Hva det kan føre til, må bare fremtiden vise. Det skal noe til at det blir sju barn som i von Trapp-historien.

— Først har vi noen musikkprosjekter på gang. Det vil vi ikke si noe om ennå. Men vi har noen spennende planer, sier Torstein Sødal.

De tror de kommer til å jobbe mye sammen i årene som kommer, men også litt hver for seg. De liker begge deler.

Bryllupsreise til Skarpøya

Etter bryllupet skal de slappe av noen dager på Sødal-familiens feriested på Skarpøya. Deretter blir det juleturneen «Vår jul» med 26 konserter.

— Vi måtte endre fra «Jul i sør», for vi synger jo over hele landet, leder Torstein.

En av konsertene skjer i Thailand. Dermed er bryllupsreisen også sikret.

Torstein Sødal er kjent for å sykle mye. Norge på langs. England på langs. Han syklet til sitt hjelpeprosjekt i Moldova i 2011.c

Maria har nesten aldri sittet på en sykkel, før i fjor.

Det endte med at paret brukte årets sommerferie på sykkelsetet fra Hirtshals til Praha.

— Hun har et enormt konkurranseinstinkt og når hun vil noe gjør hun det bare. Ferien ble en ny bekreftelse på forholdet vårt. Vi kom veldig nær hverandre. Vi har enda mer sammen, sier Torstein.

Maria hyler «ferdig» så høyt at elg i alle fall ikke er i nærheten lenger. Hun har sin tredje tyttebærplukker full.

— «Pappa» har helt rett. Sånne turer trenger alle ekteskap. Vi skal legge inn en tyttebærtur hvert år fra nå og helt ut, sier Maria.

Bestefar Magnar smiler. Det var akkurat det han ville høre . . .