BYGLAND: — Vi skal ha opp et helikopter med vannbomber for å se om noe er løst. Da slippes tre kubikk vann på én gang, sier Åvald Bakken, prosjektleder i Statens vegvesen, til fvn.no.

Hensikten med vannbombingen er å se hvordan fjellsiden reagerer på store vannmasser. Det siste raset 4. september, da to biler ble truffet og to personer ble lettere skadet, skjedde etter at det hadde kommet store mengder regn.

— Vi håper at det ikke kommer mer stein. Men er det noe som er løst, vil det komme da, sier Bakken om arbeidet fra lufta.

Helikopterbombingen vil sannsynligvis skje i løpet av de neste to ukene, og veien kommer til å stenges mens det pågår.

Lite regn

Det har ikke vært kraftig regn i Bygland siden veien ble åpnet torsdag. Åvald Bakken sier at de ikke kommer til å stenge veien dersom det kommer mye regn fremover.

— Det skal være sikkert nå. Vi har bygd en voll som er god nok til å stå imot, sier han.

- Skal dere ha ekstra tilsyn på rasstedet fremover?

— Ja, hvis det meldes ekstra mye regn kommer vi til å se og lytte på hva som skjer, svarer han.

Åpnes fredag

Siden torsdag har det vært åpent i ett felt forbi rasstedet. Trafikken har blitt dirigert manuelt av Risa og det har vært ventetid på opp til 15 minutter. Dette blir det slutt på fra førstkommende fredag.

— Rekkverket kommer i morgen og asfalten fredag. Da er vi klare, sier Bakken, som legger til at det gjenstår noe «småflikking», blant annet kabelarbeid, på stedet som gjør at det kan bli kortere stengninger av og til.

Ønsker lavere fartsgrense

Tidligere har det vært 80-sone på stedet. Nå ønsker Statens vegvesen 60-sone, opplyser Bakken.