BYGLAND: – Vi må sikre Urdeviki. Så får vi ta kampen om penger etterpå, sier fungerende avdelingsdirektor i Statens Vegvesen, Aust-Agder, Jon Kristian Storemyr, til Fædrelandsvennen.

I går diskuterte vegvesenets folk i Aust-Agder hvordan de skal sikre riksvei 9 forbi rasstedet i Bygland der en bil med to passasjerer ble truffet av steinras søndag. De to i bilen slapp fra det med sjokket.

LES OGSÅ: To biler tatt av ras i Bygland

Vei i fjorden

Ordfører Knut A. Austad i Bygland krever nå at veien blir lagt så langt ut i fjorden at den er sikret mot steinsprang en gang for alle.

– Jeg tror han er inne på noe der, sier direktør i styrings— og strategistaben i vegvesenets region sør, Dagfinn Fløystad, til Fædrelandsvennen,

LES OGSÅ: Ble truffet av steinras: - Glad vi lever

Vil finne penger

Spørsmålet er imidlertid hvor langt ut i fjorden veien må flyttes og hvor det skal hentes penger fra.

– Agderfylkene ligger ikke langt nok vest til at vi får mye penger til rassikring, sier Fløystad.

Faktum er at i budsjettforslaget fra Statens vegvesen i statsbudsjettet for 2012 er det ikke satt av en eneste krone til rassikring av riksveier i Aust-Agder eller Vest-Agder.

– Men vi skal finne penger til å gi de som ferdes på riksvei 9 langs Urdeviki en trygg vei, understreker også Fløystad.

LES OGSÅ: - Det er sikret så godt vi kan

1 milliard

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet sier til Fædrelandsvennen at det for 2011 er satt av 1.05 milliarder kroner til rassikring i Norge. Dette er en økning på 201,1 millioner kroner fra 2010. Størsteparten av disse pengene brukes på Vestlandet.

– Regjeringen har uttalt at de vil satse sterkt på rassikring i perioden 2010 – 2019 med ca. en milliard kroner årlig, sier Vinje.

Spleiselag

Fylkesordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Vest-Agder, Kåre Glomsaker, tok i går kontakt med Fædrelandsvennen og mente at finansieringen av rassikringen i Urdeviki kunne bli et spleiselag der begge fylkeskommunene deltok.

– Dette er en viktig vei både for austegder og vestegder, sier han. Glomsaker kjører selv ofte riksvei 9 og sier han flere ganger har passert Urdeviki med engstelse.