KRISTIANSAND: Politimannen observerte i september 2007 at en yngre mann, kjent fra narkomiljøet, solgte narkotika utenfor Kvadraturen videregående skole. I bil opptok politimannen en forfølgelse av narkoselgeren, som til slutt ble stanset ved at politimannen dyttet mannen over ende mens han syklet.

Politimannen ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker, som opprinnelig henla saken. Dette påtalevedtaket ble anket til Riksadvokaten, som beordret tiltale. Politimannen ble ilagt et forelegg på 10.000 kroner som han nektet å vedta. I Kristiansand tingrett er boten opprettholdt. Et krav fra narkoselgeren om oppreisningserstatning er avvist fordi retten mener at han selv bidro til å utløse politijakten. Tingretten har dømt politimannen til å betale 5.000 kroner i saksomkostninger.

Kristiansand tingrett mener at selv om narkoselgeren overleverte mindre mengder narkotika til en skoleelev i skoletiden, og dette er et alvorlig lovbrudd, er retten av den oppfatning at det ikke var forsvarlig å stanse ham ved å kjøre inn i sykkelen hans, mens den var i bevegelse og holdt en fart av minst 20 kilometer i timen.

«Fornærmede var uten hjelm og retten legger til grunn at politimannen var klar over dette. Tiltalte var en erfaren tjenestemann og retten legger til grunn at han var en dyktig sjåfør, men uansett vil en slik handlemåte medføre at det er svært stor risiko for personskade. Det vises til at det var en smal gangvei som var hellelagt med en elv like inntil hvor en rekke båter lå fortøyd og med en rekke lyktestolper på den andre siden. Etter rettens syn var risikoen for alvorlig personskade i pågripelsesøyeblikket så stor at det ikke var forsvarlig å benytte så sterke virkemidler for å stanse syklisten. De straffbare forhold kan heller ikke sies å være av så alvorlig art at det var en absolutt nødvendighet å foreta pågripelsen. Retten viser her til at politimannen var klar over hvem narkoselgeren var, han hadde kjent bosted og politiet ville kunne ha ransaket boligen til narkoselgeren og pågrepet ham senere og avhørt ham».

Foruten grov uforstand i tjenesten er politimannen domfelt for legemsfornærmelse mot narkoselgeren på grunn av skadene han fikk ved sykkelveltet, og for brudd på vegtrafikklovens krav om aktsomhet.