KRISTIANSAND: Uten å vise at han var fra politiet, tok den sivile politimannen opp jakten på 20-åringen ved promenaden langs Otra i 12.30-tiden torsdag. Polititjenestemannen, som var alene i bilen, kjørte i sykkelen bakfra, slik at både 20-åringen og sykkelen ble kastet drøye ti meter bortover betonghellene.

— Det var helt sinnsykt. Jeg er bare glad for å være i live, og at det gikk bra med de andre rundt. Jeg så ikke noe politi, han viste jo ikke noe skilt, sier 20-åringen fra Kristiansand til fvn.no.

Etter det fvn.no kjenner til, skal også flere voksne og barn ha oppholdt seg ved promenaden mellom Oddernesbroa og Lundsbroa under politijakten. Mannen ble pågrepet like ved en lekeplass.

Skrubbsår over hele kroppen

Natt til fredag måtte 20-åringen oppsøke legevakten etter hendelsen. Der ble det konstatert blodutredelse i det ene øret, skrammer i ansiktet, samt skrubbsår over stort sett hele kroppen. Verst gikk det ut over begge knærne, den ene underarmen og skuldrene. 20-åringen er nå sykemeldt, og kan såvidt gå.

— Jeg var etterlyst for å ikke møte i et avhør. Men jeg ville ikke ha fravær på skolen, medgir han.

Ifølge politiet var mannen i tillegg mistenkt for å ha omsatt narkotika. Polititjenestemannen observerte kort tid før pågripelsen det han oppfattet som at 20-åringen overleverte stoff til andre. Dette skal ha vært bakgrunnen for pågripelsen.

20-åringen er tidligere domfelt tre ganger, blant annet for vold. Han er også bøtelagt for brudd på narkotikalovgivningen.

— Vi beslagla narkotiske tabletter på ham, og det ble også funnet mindre mengder narkotiske stoff hjemme hos ham, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

— Selv om jeg gjorde noe som var dumt, er det ikke dødsstraff for slikt. Det var ikke bare meg som var i fare, sier 20-åringen.

Vil anmelde politiet

Etter det fvn.no erfarer, mente polititjenestemannen at 20-åringen prøvde å stikke fra ham. Selv sier mannen at han var på vei for å hente arbeidstøy som han skulle bruke på skolen, og at han ikke visste at han ble forfulgt.

Etter at mannen ble kastet av sykkelen, oppstod det et basketak mellom ham og polititjenestemannen. Da håndjernene var på, kom en annen politipatrulje til for å hente 20-åringen.

— Jeg ble litt febrilsk etter at han kjørte i meg. Hvis han hadde gitt seg til kjenne, så kanskje jeg hadde stoppet. Jeg fikk på meg håndjernene, og har dype merker etter dem, forteller 20-åringen, som nå sammen med faren vil anmelde polititjenestemannen for pågripelsen.

— Han kjørte bevisst på sønnen min bakfra. Det var et kraftig sammenstøt. Du og jeg hadde mistet lappen på stedet. Selvfølgelig vil vi anmelde dette, sier faren til fvn.no.

Spesialenheten koblet inn

Etterforskningsleder Geir Hansen ønsker ikke å uttale seg om politimannen var for voldsom under pågripelsen.

— Jeg kan ikke si noe fra eller til. Jeg har bare en rapport å forholde meg til. Vi må avvente en eventuell anmeldelse, sier han.

Politiet underrettet selv Spesialenheten for politisaker om pågripelsen sent torsdag kveld.

— Spesialenheten er involvert rutinemessig. Det skjer når det har skjedd noe som kan beskrives som utenom det vanlige, sier politiadvokat Carl Henning Leknesund.

Leder for Spesialenheten for politisaker i Rogaland og Agder, Bjørn Vikse, bekrefter at han har fått saken på sin pult.

— Det er naturlig å avvente om det kommer inn en anmeldelse. Vi har ikke funnet grunnlag for å sette i gang etterforskning på eget initiativ, sier Vikse til fvn.no.