ELVERUM: Pensjonert oberst Aage W. Jonassen (68) mener Forsvarsbygg må lage nye beregninger for å løse støyproblemene, og har forslag som han mener vil koste en tøddel av rapporten som til nå er lagt frem.

Han er knusende i sine konklusjoner, etter å ha gått gjennom rapporten fra Forsvarsbygg, som slår fast at det vil koste 56 millioner kroner å støyskjerme Evje fra skytefeltet.

— Rapporten er fullstendig uakseptabel inneholder ingen analyse. Jeg fikk stygge tanker om vikarierende motiver for Forsvarsbygg da jeg leste rapporten. Den inneholder ikke forslag om varige løsninger for samarbeid mellom Forsvaret og Evje og Hornnes, sier Jonassen.

- Utidig

Jonassen var sjefen for Agder Regiment på Evje, inntil det ble nedlagt i 2002. I dag driver han småbruk på Elverum, og jobber litt som konsulent. Han har skrevet et to siders brev, hvor han kommenterer Forsvarsbyggs støyrapport. I sitt brev skriver han at forslagene fra Forsvarsbygg ikke har troverdighet, særlig gjelder det dyre forslag som handler om håndtering av forurensede masser.

— Forsvarsbygg drar inn en rekke forhold som ikke har noe med støy å gjøre, og det synes jeg er utidig, sier Jonassen.

Han er også opptatt av kritikken mot Forsvarsdepartementet i denne saken ikke er rett adressat.

— Folk på Evje har ikke forstått at Forsvarsbygg nå er grunneier og hjemmelshaver.

- Spekulativt

Han mener rapporten er skrevet for blant annet å kvitte seg med det frivillige skyttervesen.

— For det første sier man det bare er å snu geværskytebane L2, som er et kjernepunkt for å kunne avholde landsskytterstevnet. Det er bare tull at det kan fjerne støyen. Jeg fristes til å si at det er spekulativt. Løsningen innebærer at man må rive skytterhuset, og dette er gjort for å kvitte seg med skytterlaget, opplever Jonassen.

Ifølge Jonassen var Forsvaret i hans tid opptatt av støyproblemet, og diskuterte dette hvert år med kommunen. Forsvarets ansatte bodde også der, og levde selv med støyproblemene. Også hogsten på området ble gjort for å hindre støy. Da Jonassen var på Evje for noen dager siden, så han at Forsvarsbygg hadde gjennomført flathogst, som øker støyproblemet.

— Å drive skytefelt er noe annet enn å tjene mest mulig penger på å drive et lager eller næringsbygg. Da kan man ikke opptre som blåruss, sier Jonassen