KRISTIANSAND: Mai er bunadsesong, og det er stor aktivitet på Husfliden i Kristiansand i disse dager. Svært mange vil ha nasjonaldrakten klar til konfirmasjoner og 17. mai, og telefonen hos Husfliden ringer i ett sett.

— I år har vi solgt omtrent tre hundre damebunader, de fleste til konfirmanter. I tillegg er det mange som vil fornye bunaden med for eksempel en vest eller et forkle. Det er uvanlig at gutter får bunad til konfirmasjonen, fordi de vokser ut av dem. Vi ser en tendens til at flere menn skaffer seg bunad når de blir litt eldre, sier Inger Lise Brøto Torland, daglig leder ved Vest- Agder Husflid.

Bunad med tilhørighet

— Den var skikkelig fin, sier utbryter Helene Kvanneid (15) fra Kristiansand når hun ser seg selv i speilet med sin nye Vest- Agder- bunad.

Hun skal snart konfirmeres, og er på Husfliden i Kristiansand for å prøve den for første gang. Helene er fra Kristiansand og har naturlig nok valgt en Vest-Agder bunad. Inger Lise Brøto Torland mener at tilhørighet til stedet er viktig i valg av bunad.

— Bunad er en stor investering, og for meg er det naturlig at jeg føler en tilknytning til området bunaden kommer fra, sier hun.

STOLT KONFIRMANT: Helene Kvanneid (15) prøver sin nye Vest- Agder-bunad for første gang. Foto: Siril Aartun

Nye trender

Skredder, Hedda Persdatter Simonsen, hjelper Helene slik at bunaden sitter perfekt og lar henne prøve flere av årets trender.

— I år er det veldig populært med silketørklær i halsen. De kommer i mange farger, og frisker opp bunaden. Innflettet bånd i håret er også veldig fint, sier Simonsen.

Bunaden fra Vest- Agder kommer i mange varianter. Man kan kombinere ulike stakker, trøyer, sjal og tilbehør slik at bunaden blir personlig.

— Jeg har ikke solgt noen helt like bunader i år, alle har ulike kombinasjoner, sier Hedda.

Fra gammelt av viste kvinner sin sivilstatus ved å bruke ulike hodeplagg, og tradisjonen er in ferd med å bli en ny trend.

— Vase og rult, sistnevnte for ugifte, i kombinasjon med hodelin og silketørklær, gjør bunaden mer komplett, sier Hedda.

For sent for justeringer

Mange opplever at bunaden sitter litt strammere enn i fjor, og at det er behov for utsying. Dette kan skreddere på Husfliden hjelpe med, men for øyeblikket er kapasiteten sprengt.

— Vi anbefaler å ta fram bunaden tidlig vinter for å ha tid til å gjøre eventuelle justeringer, sier Brøto Torland.

Hvilken bunad synes du er finest?

WENCHE NIELSEN, SØM: - Jeg vet ikke helt hvor den kommer fra, men den er blå. Jeg tror det er rogalandsk eller nordlandsk bunad. Jeg har ikke bunad selv, men kunne gjerne hatt det.
THURID DAM, FISKÅTANGEN: - Jeg har ikke peiling på bunader, jeg har sett noen fine. Men jeg vil ikke ha bunad selv.
GUNNAR SUNDSTØL, FISKÅTANGEN: - Jeg syntes Vest-Telemark sin bunad er finest. Jeg har ikke bunad selv, og har aldri hatt det. Jeg har alltid hatt litt lyst, men da måtte det ha blitt Vest-Agder sin bunad.
DAN BORGE, KVADRATUREN: - Nå er jeg ikke så veldig kjent med bunader, men den typiske standard bunaden er veldig fin. Jeg har ikke en bunad, men kunne faktisk tenke meg å ha en.
NINA MOEN, GIMLEKOLLEN: - Jeg vet hvilken jeg ikke syntes er finest, og det er setesdalsbunaden. Men den vi har her, Vest-Agder, den er finest, og den har jeg selv.