Blomster i glass: Hvis ikke du allerede har egnede glass, kan de kjøpes rimelig mange steder. Sett flere sammen i en gruppe, fyll med vann og legg blomster med avkuttet stilk oppi. Resten av blomstene legges rundt. Foto: Torstein Øen
Fersk gartnerieier: - Vi håper jo at folk skal drømme seg bort litt her i Drømmehaven. Vi ønsker å gi kundene det lille ekstra som kanskje ikke er så lett å få til i store gartnerier. Vi er jo ikke med i noen kjede, og derfor styrer vi selv hva vi ønsker å selge og fokusere på, sier eier Kristin Jortveit Berg. Foto: Torstein Øen

Hyggelige sammenkomster med familie og venner hører hjemme på nasjonaldagen. Men siden dagen gjerne starter tidlig, og det deretter går slag i slag, er det smart å dekke bordet dagen i forveien. Og så lenge det er pyntet fint, er det mer enn greit nok å bare serverer pølser og is. Det er jo tross alt 17. mai.

— Tanken med dette bordet er at det er enkelt og raskt å få til, og ikke koster det mye heller. Bjørkekvistene kan plukkes ute. Ellers har vi pyntet i glassvaser og direkte på duken, sier Kristin Jortveit Berg.

Innehaveren av den nystartede Drømmehaven, i lokalene til gartneriet som tidligere huset Strai blomster, har dekket bordet etter "vi tar hva vi har"-metoden, og dermed kan det varieres i det uendelige.

Blomster i glass: Hvis ikke du allerede har egnede glass, kan de kjøpes rimelig mange steder. Sett flere sammen i en gruppe, fyll med vann og legg blomster med avkuttet stilk oppi. Resten av blomstene legges rundt. Foto: Torstein Øen

Enkelt og billig

— Kjøp gjerne en bunt med ranukler og viburnum, og noen grener med syriner. Så er det bare å klippe dem opp, og legge noen i vann i små glass, og resten utover bordet. Jeg har også plukket noen perleblomster, de begynner å komme ute nå, forklarer blomsterdekoratøren.

For at ingen skal være i tvil om at det er nasjonaldagen som skal feires, har Kristin valgt å markere det med 17. maibånd. Men bytter man båndene ut med andre farger, er jo denne borddekkingen like fin til en barnedåp eller konfirmasjon.

Spiselig pynt: Det eneste som er lurt å vente med til gjestene kommer, er bærene. En frisk liten "forrett" som gjestene kan kose seg med mens pølsegryta blir varm. Foto: Torstein Øen

Ny start for gammelt gartneri

Kristin er en dreven blomsterdekoratør med mange år i blomsterbutikker bak seg. Men for en snau måned siden startet hun Drømmehaven på Strai. Nå er det gamle gartneriet i ferd med å finne en ung og moderne form, men fokus på gode varer og tøffe kombinasjoner.

— Vi ønsker å gi kundene det lille ekstra, og siden vi ikke er med i noen kjeder styrer vi vareutvalget selv. Og så er planen også å hjelpe kunder med totalløsninger. Vi vet at mange som kjøper nye leiligheter synes det kan være vanskelig å få til et hyggelig utemiljø på terrassen, og det ønsker vi gjerne å komme med løsninger på det, forklarer Kristin.

Foreløpet er Drømmehave i sin spede begynnelse, og navnet er ikke tilfeldig.

— Nei, vi ønsker å ramme gartneriet inne med beplantning og gi det et mer botanisk uttrykk, og kanskje lage noen stier og et miljø som det er hyggelig å besøke. Og som man rett og slett kan drømme seg litt bort i, avslutter den ferske gartnerieieren.