KRISTIANSAND: Katrin Heinecke og Inger Lise Brøto Torland fra Vestagder Husflid får mange spørsmål fra kunder om stell av bunaden. De anbefaler at man sjekker bunaden grundig etter bruk. Da blir det mindre arbeid neste gang man tar den fram.

— Ikke heng bunaden vekk uten å fjerne eventuelle flekker. Det er vanskeligere å få dem bort etter en stund, sier Inger Lise Brøto Torland.

Stryk skjorta i god tid

Mange sliter med å holde bunadskjorta fin, men Heinecke og Brøto Torland mener at det ikke er så avansert som folk tror. De anbefaler å legge bunadsskjorta i kaldt vann uten såpe umiddelbart etter bruk.

— Da åpnes fibrene, og smuss og fett løser seg opp. Den kan gjerne ligge der et par dager, før den vaskes og skylles godt. Og strekk den gjerne mens den er fuktig, sier Brøto Torland.

Når det gjelder stryking, så er det ikke optimalt å gjøre dette tidlig om morgenen 17. mai. - Skjorta bør strykes noen dager i forveien. Den skal være helt avkjølt før man tar den på seg, slik at den ikke blir krøllete, sier Brøto Torland.

Unngå gnagsår

Gnagsår er et velkjent problem for mange, og Katrin Heinecke har kun ett råd.

— Kjøp gode sko! Når man har brukt så mye penger på bunad, så bør man også investere i et par gode skinnsko. Det er viktig for komforten på lange dager som 17. mai, sier hun.

Dekk til sølvet

Sølvet bør dekkes til under lagring for å unngå oksidering.

— Sølv som henger fast på bunaden bør man tørke etter bruk og dekke det til med plast slik at det ikke kommer luft til. Løst sølv vasker man i vann med zalo, skyller og tørker det godt før man legger det i lufttette poser, sier Brøto Torland.

Bruk stoffpose

Når bunaden er ren og fri for flekker, bør den oppbevares i en stoffpose.

— Ikke heng den rett inn i skapet hvor det ofte er litt støvete, men bruk en egnet bunadspose. Det kan også være lurt å bruke møllkuler. Vi tar ikke sjansen på å få bunaden ødelagt, selv om det nesten ikke finnes møll i Norge lenger, sier Katrin Heinecke.