KRISTIANSAND:

1. Trafikk:

— Det gode med norsk trafikk er at man ikke har lov til å drikke øl. Hjemme i Eritrea er det mange ulykker med fulle sjåfører, sier Hagos.

— Bra at barn må sikres i bil, supplerer Rola Warda.

Fædrelandsvennen har tatt turen over til Kongsgård skolesenter, hvor det pågår en omfattende språk- og kulturopplæring for flyktninger, asylsøkere og innvandrere med annen bakgrunn. Det vi lurer på, er hvordan de ser på Norge og nordmenn. Og vi begynner forsiktig med trafikken. Så går det videre:

2. Klima:

Hagos er fra Eritrea og har sympati for norsk trafikklovgivning. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi er redde for å falle på glatta. I Norge kan det jo være fire årstider på én dag, og når du går ut om morgenen, vet du aldri om det skal regne. Det gjelder å kle seg godt og drikke Omega 3, lyder det fra klassen med 15 elever denne timen.

3. Norsk mat:

— Maten er sunn, men ikke god. I andre land er den god, men ikke sunn, er det enighet om.

— Norsk vann er godt. Og fisk og jordbær, mener Rezene Andemariam.

— Komper smaker ikke mye, konstaterer Hani Ayoub.

Gliset tilhører Hani Ayoub fra Syria, som er Aquarama-fan. Bak ham sitter Abdushakouri (t.v.) fra Sudan og Rezene Andemariam, helt bakerst er Akbar Sarwari. Foto: Rune Øidne Reinertsen

4. Kristiansand:

— Fin by, men liten. I Kvadraturen er det enkelt å følge med på kart, og det er bra at både tolkestasjonen, bussene og ferja er nærme hverandre. Kilden er flott! mener klassekollektivet.

— Aquarama er viktigst, konstaterer Hani Ayoub.

5. Norsk musikk:

Først er det stille. Så melder Rola Warda seg:

— Jeg liker å høre på lovsang i Filadelfia. Hvis mine barn har sangtalent, kan de bli med.

— Jeg synger i skolesenters kor. Vi har opptrådt i Kilden, forteller Zainab.

6. Tv:

— Jeg ser på barne-tv fordi det er enkle setninger, og på nyheter fordi de snakker sant og tydelig. Og så er det fra hele verden, opplyser Ali.

— Jeg ser på skisendinger og heier! røper Zainab.

7. Snø:

— Snø er bra for barna, for de blir glade. Ikke de voksne. Men en god ting er at snøen gjør det lysere om vinteren, bemerkes det.

— Jeg går på ski, beretter Ali Mohamud.

Herren i forgrunnen heter Akbar Sarwan, bak ham sitter Osman Eruled og Ali Mohamud (delvis skjult). Foto: Rune Øidne Reinertsen

8. Norske kvinner:Her får bare mennene lov til å svare.

— De er vakre og har mye kunnskap. Og så er de både snille og strenge samtidig, både med barna og ellers. Det er ikke bra at så mange skiller seg fra mennene sine, men vi ser at de som har vært gift før, kan snakke sammen etterpå. Det er vi ikke vant til. Vi foretrekker nok kvinner fra våre egne hjemland, noterer Fædrelandsvennen fra diskusjonen som oppstår.

9. Norske menn:

Her får bare kvinnene lov til å svare.

— De triller barnevogn. Det synes menn fra våre hjemland er flaut, men de venner seg til det etter en stund i Norge. Norske menn har mer respekt for kvinner enn vi er vant til, og de er roligere. Ja, vi liker norske menn, er det feminin enighet om.

10. Norsk politikk:

Temaet engasjerer lite. Diskusjonen svinger raskt over på USA.

— Både Trump og Clinton er dårlige valg. Ingen av dem kommer til å løse problemene i landene vi kommer fra, sier Hani Ayoub fra Syria.

- Annet?

— Tusen takk til den norske regjeringen og det norske folket for at vi får lov til å være her! lyder det unisont og med tydelig engasjement.