— Det var et bra håndballag da vi møtte dem hvert fall. Lublin er et veldig fysisk lag, så det er helt klart en tøff nøtt som venter Vipers, sier Ole Gustav Gjekstad, tidligere Larvik-trener.

Sist sesong møtte han Lublin i Champions League-gruppespillet med Larvik. På hjemmebane ble oppgjøret en enkel oppgave for Vestfold-jentene med 35- 24-seier. I Polen vant Larvik 28- 23 i en slitekamp.

— De har blitt litt svekket de siste årene med tung økonomi. Men de har like fullt et lag med mange spillere som har erfaring fra Champions League, sier Gjekstad.

- Hvordan vurderer du Vipers' sjanser?

— Jeg tror de har en god mulighet. De har etter hvert fått en god stall med brukbar erfaring. I tillegg hjelper det å ha en verdensmester (Marta Tomac, Norge) og to sølv-vinnere (Jessy Kramer og Lynn Knippenborg, Nederland), svarer Gjekstad.

Dårlig trent

Nåværende Larvik-trener Tor Oddvar Moen var assistent for Gjekstad under oppgjørene mot Lublin sist sesong. Moen mener det finnes et tydelig svakhetstegn i det polske laget.

— Det er et voksent håndballag med spillere som har relativt gode ferdigheter. Det vi opplevde var at de ikke holdt ut. De var rett og slett ikke godt nok fysisk rusta, mener Moen.

Vipers må antageligvis stoppe storscorer Iwona Niedzwiedz, i hvitt, for å hamle opp med MKS Selgros Lublin. Her prøver Ida Alstad å stoppe den polske landslagsspilleren i VM 2013. Foto: NTB SCANPIX

Før denne sesongen hentet Larvik inn Alina Wojtas fra Lublin. Hun har innrømt til Moen at treningskulturen i det polske laget er annerledes.

— Hun sa de ikke var vant til å trene på den måten som vi gjør her hjemme. Jo senere vi kom i kampen, jo enklere var det å spille mot dem, sier Moen.

Mistet nøkkelspiller

Det kan love godt for Vipers, som i kontrast har avgjort de to siste kampene mot Nordstrand og Halden sent i andre omgang.

Før sesongen mistet Lublin nøkkelspilleren Dorota Malek, men det er fortsatt profiler igjen i laget, hevder Moen.

— Malek var butikksjef og styrte alt i laget. De vil være klart svekket uten henne, men de har en god brasilianer på kanten i Jessica Da Silva. Iwona Niedzwiedz og Marta Gega er skumle bakspillere og vi hadde også mye fokus på Joanna Drabik, som er en bra strek, sier Moen.

Hjemmefordel

Lublin røyk ut fra Champions League-gruppespillet uten poeng, og kommer derfor inn i Europacupens åttedelsfinale.

— Det er et ålreit lag, selv om det sa bomstopp i Champions League. Uansett tror jeg Vipers har brukbare muligheter. I utgangspunktet synes jeg de har fått bygd et brukbart forsvarsspill som trengs i internasjonal håndball. Det er en annen rytme og fart der. Vipers har litt av den fysikken som trengs gjennom et par rutinerte bakspillere, mener Larvik-trener Moen.

Første kamp spilles lørdag klokka 18.00 i Aquarama, før returoppgjøret spilles helga etter i Polen. Det er et fortrinn for polakkene.

— Det er definitivt en fordel å avgjøre hjemme, men når det er sånn er det bare å lede med nok mål fra hjemmekampen. Det er ikke noe spesielt Fryktinngytende å møte lage ute i Europa, selv om det er et mye tøffere nivå, mener Gjekstad.