— Jeg er svært overrasket over at miljødirektoratet av alle mener at den foreslåtte traseen er grei for miljøet, sier ordfører i Kristiansand Harald Furre (H).

Både lokalpolitikere i Kristiansand og Songdalen kommuner og Vest-Agder fylkeskommune mener den planlagte traseen for omkjøringsvei rundt Kristiansand er belastende for miljøet.

Overkjører Fylkesmannen

Dette førte blant annet til at Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder rettet flereinnsigelsermot trassevalget til Statens Vegvesen.

Onsdag 6. januar arrangerte Fylkesmannen befaring for et titall byråkrater fra berørte departementer (Kommunal- og moderningseringsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet) , samt miljødirektoratet.

Kjerrane ivaretatt

I sin høringsuttalelse skriver miljødirektoratet blant annet.

Planlagt utbygging av E18/E39 ytre ringvei vil på enkelte delstrekninger få negative konsekvenser for viktige friluftsområder i kommunene Kristiansand og Songdalen. Miljødirektoratet mener imidlertid at Kjerrane sin funksjon som del av et viktig friluftsområde kan opprettholdes selv om deler av området vil bli påvirket av støy. Miljødirektoratet tilrår at innsigelsen mot dagstrekning og bru ved Kjerrane ikke tas til følge.

Tung aktør

Miljødirektoratet er en tung aktør i prosessen som skal lede fram til en ny omkjøringsvei og høringsuttalelsen kommer som en stor overraskelse på lokalpolitikerne.

Kristiansands ordfører Harald Furre (H) er overrasket over at miljødirektoratet ikke har hørt på lokalpolitikere og Fylkesmann når de har uttalt seg om omkjøringsveien. Bildet er tatt i forkant av et bystyremøte i fjor høst hvor aksjonister møtte opp for å demonstrere mot byggingen av veien. Foto: Frank Mersland

— Når vi lokalt er så tydelige på at dette området har store miljøkvaliteter, så hadde jeg ikke forventet at miljødirektoratet mener noe annet. At vegdirektoratet har en annen oppfatning er forventet, men jeg så ikke denne komme fra miljødirektoratet, sier Furre.

Skuffet

Det er ikke bare Furre som er overrasket over innstillingen fra miljødirektoratet. Da høringsuttalelsen ble offentlig var kommentaren fra MDGs partileder Marte R. Ulltveit Moe kort og konsis:

— Hva skal vi med et miljødirektorat som ikke vil være det?

Også Alf Holmelid (Sv) er lite imponert over innstillingen fra miljødirektoratet.

— Jeg er veldig skuffet og det er påfallende at direktoratet ikke lytter til dem som har lokal kunnskap. Det har vært noen vedtak i direktoratet i det siste som har overrasket miljøbevegelsen, sier Holmelid. Og legger til:

— I denne saken er direktoratet mindre miljøbevisste enn et bredt, politisk spekter og det er veldig skuffende. Nå må alle lokale krefter komme sammen og stå hardere på for å nå fram med synspunktene våre.

Lønnlig håp

Også for strekningen Breimyr - Volleberg mener miljødirektoratet at Vågsbygdmarka blir tilstrekkelig ivaretatt. Også her er direktoratet på kollisjonskurs med lokalpolitikerne.

Kristiansandsordføreren har ennå et håp om å bli hørt.

— Dette er bare en av mange høringsuttalelser. Saken skal videre og havner til slutt hos kommunalministeren. Jeg håper fortsatt at han vil legge stor vekt på det som er en tydelig røst fra lokaldemokratiet, sier Furre.

Ingen kommentar

Avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet har signert høringsuttalelsen. Men han vil ikke begrunne hvorfor direktoratet i den går på tvers av signalene fra et samlet politisk miljø i Kristiansand:

— Det er vår oppgave å gi råd til Klima- og miljødepartementet, og ikke å gi uttalelser til media om saken, sier Bjørnstad.

— Men de har ikke vært her og sett. Det har du.

— Det er riktig. Men jeg mener at det ikke er min oppgave å kommentere dette, sier Bjørnstad.