Britt Pigao er i full gang med kaffekokingen når Fædrelandsvennen kommer på besøk. I februar gikk 64-åringen av med pensjon etter et langt arbeidsliv som hjelpepleier i Lillesand kommune.

— Hvordan har sommeren din vært?

— Den har vært veldig fin. Jeg har vært hjemme hele sommeren. Barna mine kommer alltid hjem til Lillesand om sommeren så da må jeg være hjemme. Jeg har kost meg med familien rundt meg. Vi har vært ute i båt og fanget krabber. Og så har jeg vært opptatt med husbygging, forteller Pigao.

På flyttefot

For 64-åringen er nemlig på flyttefot.

— Jeg skal flytte inn i generasjonsbolig sammen med den ene datteren min, forteller hun.

I en årrekke har Pigao jobbet i eldreomsorgen i Lillesand kommune, en jobb hun har trivdes godt i. Men hun ser store forandringer fra da hun var yrkesaktiv.

— Før tok vi oss tid til pasientene. Nå står pleierne med stoppeklokke og må haste videre til nestemann. Slik vil ikke jeg ha det når jeg blir gammel. Menneskelig kontakt kan aldri erstattes, sier Pigao.

Derfor tok hun et bevisst valg med å flytte inn i generasjonsbolig.

— Da har jeg familien min rundt meg, sier Pigao.

Britt Pigao har mange jern i ilden selv om hun nå har gått av med pensjon. Med årene har hun fått fire barnebarn og ett som er på vei. Foto: Rebecca Trondsen

Taler de utviklingshemmedes sak

Hun reiser seg fra stolen og går ut på kjøkkenet og heller kaffen over på kanna.

Etter å ha jobbet nattskift på Dovreheimen i 20 år begynte Britt Pigao i habiliteringstjenesten i Lillesand kommune der jobben består av å jobbe sammen med utviklingshemmede. Det var da engasjementet for utviklingshemmedes rettigheter startet.

— Jeg var støttekontakt for ei jente med autisme. Moren hennes var med i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, NFU og ville så gjerne at jeg skulle bli med på møter med forbundet. Jeg sa ja, og siden har jeg vært fanget, forteller den blide lillesanderen.

Leder og nestleder

Etter å ha vært medlem i NFU i flere år ble Pigao valgt til leder i NFU i Lillesand og Birkenes og nestleder i fylkesstyret i Aust-Agder. Nå har det blitt over til år med arbeid for utviklingshemmedes rettigheter.

— Jobben består mye i å sørge for at de får en meningsfull hverdag. Jeg tror mange foreldre til utviklingshemmede opplever at de får god støtte fra tidlig start og det er veldig mye som er bra. Det er en himmel av forskjell fra hvordan situasjonen var for 40 år siden, så man skulle ikke tro at det var så mye mer å jobbe for, men det er det, sier Pigao og fortsetter:

— Det er mange ting å ta fatt i. Jeg får mange henvendelser fra foreldre som har ulike spørsmål, enten det gjelder sted å bo eller andre rettigheter. I dag har de aller fleste utviklingshemmede det bra, men det må være en vaktbikkje som kan følge med. Jeg brenner for at de skal ha et godt liv.

Den blide 64-åringen bruker mye av tiden sin på arbeidet i NUF, et forbund som jobber med funksjonshemmedes rettigheter. Foto: Rebecca Trondsen

Mange jern i ilden

Selv om 64-åringen nå har blitt pensjonist, har hun ikke problemer med å få dagene til å gå.

— Jeg har fire barn og fire, snart fem, barnebarn. Nå har jeg endelig litt mer tid til å være sammen med dem, sier hun.

— Hvilke andre ting er du engasjert i?

— Jeg er med i en kvinnegruppe i Lillesand for kvinner med internasjonal bakgrunn som har eksistert i 30 år. Vi er en gjeng med som samles en gang i måneden for sosialt lag. Det er en veldig fin gruppe som er åpen for alle.

— Leser du noen bøker?

— Ja, det gjør jeg. Den siste boka jeg leste het «Jeg er Malala», en bok jeg fikk av svigerdatteren min. Det var en utrolig sterk fortelling. Jeg blir veldig rørt av slike bøker.

— Ser du noen serier da?

Britt Pigao nyter gjerne en kopp kaffe i stua i Søndre Vardåsen og liker å koble av med en tv-serie på kveldstid. Foto: Rebecca Trondsen

Badet en gang

— Ja, men jeg vet ikke om jeg tør å si det! Jeg følger litt med på «Jakten på kjærligheten». Det syns jeg er en koselig serie. Når jeg har vært på møter og hodet er fullt er det godt å sette seg foran tv-en og koble helt av.

— Har du fått badet i sommer?

— En gang. Jeg måtte bade før sommeren var over. Det var forfriskende.

— Foretrekker du skalldyr eller grillmat?

— Skalldyr.

— Øl eller vin?

— Vin.

Ikke så glad i høsten

— Hva slags forhold har du til høsten?

— Jeg er egentlig ikke så glad i høsten, det er så mye regn og ting er litt trasig. Men det kan også være en koselig årstid. Det er fint å sitte inne og se på tv med god samvittighet og høre på regnet på utsiden.

— Beskriv den perfekte høstdagen.

— Da er det akkurat sånn passe kaldt, sola skinner fra en skyfri himmel. Jeg går meg en tur og hører på fuglesang fra de fuglene som ennå ikke har flydd av sted.