Duften av gjærbakst slår mot oss når Fædrelandsvennen kommer på besøk til dama som trygt kan smykke seg med den uformelle tittelen «hele Lillesands bakedronning».

For det er ingen tvil om at Marit Kjelsaas, som er ukas Lillesander er glad i å bake.

— Jeg har alltid vært glad i å bake. De senere årene har det bare blitt mer og mer av det, sier 49-åringen.

- Klør i fingrene hvis ikke jeg får bakt

I seksmannsboligen på Søndre Vardåsen i Lillesand får bakeovnen til Kjelsaas kjørt seg.

— Så fort jeg har fri smeller jeg sammen en deig med ett eller annet. Det klør liksom litt i fingrene hvis ikke jeg får bakt.

I nabolaget sørger hun for mye hygge og glede.

— Jeg baker til ganske mange. Jeg setter som regel bare i gang, og etterpå må jeg bli kvitt det. Da ringer jeg og hører om noen vil ha, og så fyller jeg bilen og kjører rundt og leverer til både venner, familie og kolleger, forteller hun.

Allerede før klokka er tolv denne formiddagen har Marit Kjelsaas rukket å bake to brett med solskinnsboller samt en kringle. Foto: Rebecca Trondsen

Naboene er prøvekaniner

Som regel får også naboene en smak.

— Du må jo ha noen fornøyde naboer?

— Ja, det kan du si. Jeg pleier å si at de er prøvekaninene mine. Hvis jeg baker noe jeg aldri har bakt før, må de alltid smake. De er stort sett fornøyd.

— Men du får smakt litt på baksten du også?

— Det hender jeg må ha en liten smak, men jeg prøver å levere det fra meg før jeg rekker å spise noe selv. Skulle jeg smakt på alt jeg baker hadde jeg trillet bortover. Det er ingenting som måler seg med en god gjærbakst.

Et pip høres fra kjøkkenet og 49-åringen reiser seg fort fra stolen.

— Jeg må ikke glemme å ta ut kringla, sier hun.

Før klokka tolv denne formiddagen hadde Kjelsaas rukket å bake et par brett med solskinnsboller, en kringle og gjøre ferdig en bløtkake hun bakte i anledning en som har bursdag.

- Det er ingenting som er så godt som fersk gjærbakst, sier bakeentusiast Marit Kjelsaas. Foto: Rebecca Trondsen

— Liker å ta vare på andre

49-åringen er født og oppvokst i Lillesand og mener dette er byen å bo i.

— Jeg bodde noen år på Birkeland og i Høvåg, men det var ikke noe. Jeg måtte tilbake til Lillesand. Det er en trygg og fin by å bo i, ikke minst for barna. Jeg savner ingenting her.

Kjelsaas er utdannet helsefagarbeider og har jobbet i helsevesenet store deler av livet. De første årene i eldreomsorgen. Nå i habiliteringstjenesten i Lillesand kommune der hun har vært i snart 20 år.

— Jeg har alltid jobbet med mennesker og kunne ikke tenke meg en annen jobb. Jeg liker å ta vare på andre. Det er veldig givende. Jeg får så mye tilbake, sier hun.

49-åringen, som er født og oppvokst i Lillesand, er utdannet helsefagarbeider og har alltid likt å jobbe med mennesker. Fritiden bruker hun på å glede andre med bakingen sin. Foto: Rebecca Trondsen

Startet tilbud for utviklingshemmede

For sju år siden startet hun og en kollega opp med et tilbud for psykisk utviklingshemmede i kommunen. Hver torsdag på «Kafè Huset» er det diskotek, pizza, pølser og kake.

Et tilbud som var svært etterlengtet, ifølge Kjelsaas.

— Det er et veldig viktig tilbud. Det er ukas høydepunkt for mange.

Ved siden av bakingen har Kjelsaas også en interesse for fisking.

— Har det blitt noe fisking i sommer?

— Jeg har hatt et par turer, ja.

Bader ikke

— Hvordan har sommeren din vært?

— Fin. Jeg har for det meste bare vært her hjemme. Min bror som bor i Canada kom hjem, så da måtte jeg jo nesten være her. Ellers har det blitt en tur til Sverige med et par av brukerne på jobb og ACDC-konsert i Oslo.

— Har du fått badet noe i sommer da?

— Nei, jeg bader ikke. Jeg er livredd for vann. Skal jeg uti må det i hvert fall være 20 grader. Da snakker vi.

— Foretrekker du grillmat eller skalldyr?

— Grillmat.

— Øl eller vin?

— Vin.

Den perfekte sommerdagen

— Leser du noen bøker?

— Ikke akkurat for øyeblikket, men jeg er glad i å lese. Den forrige boka jeg leste var av Henning Mankell. Det går en del i krim.

— Ser du noen serier da?

— Jeg følger med på både Master Chef og Cake Boss. Jeg finner litt inspirasjon til bakingen gjennom å se på de programmene.

— Hva er den perfekte sommerdagen for deg?

— Da er jeg ute i båt, langt ute i havgapet. Så koser jeg meg med reker og øl på en holme. Det er midt i blinken.