Sommeren i Lillesand er hektisk når du driver restaurant, men for innehaveren av Smaal, Bjørnar Heldal, har de siste ukene vært spesielt travle. Natten før sov han bare tre timer.

Bjørnar Heldal byttet ut jobben i telekombransjen med restaurantdrift og eventplanlegging. Foto: Anette Larsen

— Ekstremt hektisk. Det er full gass i restauranten, Sup og Stup skal gjøres klart til helga, og samtidig skal jeg være manager for Susie og the Spuds som fortsatt er på turné. I tillegg skal jeg stille opp som far for sønnen min, sier Heldal. - Hvordan får du det til å gå rundt?

— Det vet jeg ikke. Jeg bare gjør det, og på en eller annen måte ordner det seg alltid. Når du velger å ta på deg så mye, må du nesten være innstilt på en hektisk sommer, sier 40-åringen.

- Hva med ferie?

— Jeg har ikke tid til den slags i sommer. Ferien er derfor utsatt til oktober. Da skal jeg på tur til Barcelona med noen kompiser.

Fra hobby til jobb

Inne på restauranten Smaal gjøres det klart til åpning. Rett utenfor restauranten ligger bystranda i Lillesand hvor havnefesten til Sup og Stup skal arrangeres. Når Fædrelandsvennen treffer mannen bak sommerfesten, høljer regnet ned.

— Sånn vil jeg absolutt ikke ha det til helga. Sup og Stup blir ikke noe gøy hvis været er dårlig, sier han.

For det er nettopp når det er gøy at Heldal trives best. Etter å ha brukt 16 år i telekombransjen, var lillesanderen lei av å sitte på et kontor.

— Å være kontorrotte ble rett og slett for kjedelig for meg. Jeg har gjennom hele livet hatt en stor energi til å skape og en trang til å være kreativ. Fritiden brukte jeg blant annet til å planlegge arrangementer, samtidig som jeg fungerte som manager. Nå har hobbyen min blitt jobben min, sier han.

Tok rollen som kaptein

Til helga skal Sup og Stup arrangeres for fjerde gang, og Heldal har fått rollen som kaptein.

Bjørnar Heldal trives som restauranteier, men matlagingen og jobben som bartender overlater han til andre trygge hender. Foto: Anette Larsen

— Jeg tok den rollen selv. Det var jo jeg som fikk dratt alt i gang da vi begynte planleggingen i 2011, og da falt det nesten naturlig, sier han. - Hvor fikk du ideen fra?

— Litt tilfeldig. Vi var en gjeng på sjøen hvor vi møtte personer som drev med dødsing og stand-up padling. Jeg ble sinnssykt imponert. Dagen etter var jeg bestemt på å få det til Lillesand.

- Hva synes du er det viktigste for arrangementet?

— At folk får det gøy, og at de koser seg på sjøen, sier han.

Smalt tilbud i byen

Heldal vokste selv opp i Lillesand. Han opplevde som ungdom en by med få, spennende tilbud.

— Jeg måtte blant annet danne en klubb for vindsurfing, for det fantes ikke. Det kan være en grunn til at jeg er så glad i skape noe nytt i byen, sier han.

Da Heldal fikk tilbudet om å drive en ny restaurant ved sjøkanten i Lillesand sentrum, kunne han heller ikke takke nei.

En grå tirsdag i Lillesand. Bjørnar Heldal håper på strålende sol og en skikkelig folkefest på bystranda når Sup og Stup settes i gang. Foto: Anette Larsen

— Har du alltid hatt en interesse for mat og drikke? - Mat og drikke har jeg alltid vært glad i, men å drive restauranten handler for meg mer om den sosiale biten, med eventplanlegging og aktiviteter. Hvordan maten og drikken smaker overlater jeg til andres trygge hender, sier han.

Sover for å slappe av

- Grillmat eller skalldyr?

— Sykt vannskelig, men må nok gå for grillmat.

- Øl eller vin?

— Vin, nei, øl.

- Kuleis eller saftis?

— Kuleis

- Hva gjør du når du skal slappe av?

— Sover, i hvert fall når jeg kan.

- Blir det noe tid til bading?

— Jeg har badet én gang i sommer, og det var i midten av juni. Vi var på turné med Susie og the Spuds, på et sted uten dusj. Da ble alternativet en iskald elv.