— Høydetreningen vil forhåpentligvis gjøre meg sterkere slik at jeg etter returen til Norge kan levere enda bedre økter enn jeg ellers kunne gjort. Det vil igjen gjøre meg sterkere til vinteren, sier Lars Helge Birkeland, som er første mannlige sørlending på et elitelandslag i skiskyting.

For snart to uker siden vant han gull og sølv i Sommer-NM. Onsdagen deretter reiste han på landslagssamling til Dolomittene, og der blir de til sesongens første høydesamling avsluttes torsdag. Og allerede 9. oktober reiser de tilbake til Italia, denne gang for å samle de gunstige, røde blodlegemene i Val Senales.

— Suksessoppskrift

Et år etter at landslaget ikke satset på høydetrening i det hele tatt, er trening på 1700 til 2700 meters høyde satt høyt på agendaen igjen.

— Dette er vel delvis et resultat av fjorårets evaluering der flere ga uttrykk for at de ønsket høydetrening foran VM i Oslo. I tillegg har vi jo fått Morten Aa Djupvik som ny idrettssjef, og han bruker vel litt av oppskriften som langrenn hadde suksess med i forkant av Oslo-VM i 2011, sier Birkeland og sikter til daværende landslagstrener for Petter Northug og co.

Slik forklarer Djupvik hvorfor høydetrening igjen har kommet inn på programmet.

— Jeg tror det er en veldig god måte å trene utholdenhet og forbedre seg på.

- Viktig å bryte opp

Gjennom rekruttlandslaget har Birkeland vært på flere høydesamlinger. Men foran fjoråret, da han imponerte tilstrekkelig til endelig å ta steget opp på elitelandslaget, trente han utelukkende i lavlandet.

Lars Helge Birkeland etter femteplassen i verdenscupen i Holmenkollen. Foto: Ruud, Vidar

— Det var en test på hvilken effekt vi ville få av kunne trene hardt hele veien, og slippe akklimatiseringen høydetrening krever når den starter og etter at vi kommer ned i lavlandet igjen. Jeg hadde godt utbytte av opplegget i fjor, men det er viktig å bryte opp og ikke gjøre det samme år etter år. Dessuten tror jeg kroppen min bare har godt av en roligere periode innimellom, slik du må ha når du trener i høyden, sier 27-åringen.Han forteller om en oppkjøring til VM-sesongen der alt foreløpig har gått på skinner.

— Sommer-NM beviste at jeg er på høyden med de andre på sommer-trening, sier Birkeland, som vant to gull i Sommer-NM i fjor.

Spår et nytt løft

— Jeg tror Lars Helge har alle forutsetninger for å lykkes i år. Og i så fall må målet være å komme på laget som skal prestere i Holmenkollen, sier Djupvik.

Ola Lunde, skiskytterekspert i NRK, sier dette om Birkeland.

— Lars Helge er spesielt god på rulleski, men i Sommer-NM synes jeg også han gikk bedre teknisk og at han hadde mer flyt i gåingen enn tidligere. Nå som han trener med de beste, og skjerper seg på å bli bedre på de små detaljene, tror jeg det er gode muligheter for at han får enda et løft i år, sier Lunde.