Innspill fra næringsdrivende har vært en av hovedårsakene til at Høyre nå snur i saken om søndagsåpne butikker. Innspill fra næringsdrivende har vært en av hovedårsakene til at Høyre nå snur i saken om søndagsåpne butikker. Foto: Reidar Kollstad

Går inn for søndagsstengte butikker i Kristiansand

Kristiansand Høyre snur på flisa når det gjelder søndagsåpne butikker. Hvis kommunene får bestemme selv, vil Høyre holde dørene stengt i Kristiansand.

— Det ser ut som det går mot at kommunene sjøl får bestemme om butikkene skal ha søndagsåpent eller ikke. I så fall sier Kristiansand Høyre nei til dette, sier Høyres gruppeleder i Kristiansand bystyre, Hans Otto Lund.

Har valgt å lytte

Snuoperasjonen kommer som følge av en prosess i lokallaget. Innspill fra næringsdrivende har vært en av hovedårsakene til at Høyre snur i denne saken.

Arbeiderpartiets Mette Gundersen har lenge kjempet for søndagsstengte butikker. Nå får hun uventet følge av hans Otto Lund og Høyre. Foto: Kjetil Reite

— Vi synes ikke søndagsåpent er veien å gå. Vi har valgt å lytte til forretningsdrivende og arbeidstakerne. I tillegg mener vi det er lurt å ha en dag som er litt annerledes. De eneste som vil tjene stort på å ha søndagsåpent er sentrene, sier Lund.

Endret standpunkt

Lunds partifelle, ordførerkandidat Harald Furre, var krystallklar da Fædrelandsvennen spurte hva han syntes om søndagsåpne butikker i slutten av februar. Da sa Furre følgende:

Høyres ordførerkandidat har snudd i spørsmålet om søndagsåpne butikker etter å ha fått innspill fra det lokale næringslivet. Foto: Henrik Ihme

«Høyre har programfestet å tillate søndagsåpne butikker, og så må det være opp til de næringsdrivende selv å velge om de ønsker å holde åpent. Det skal ikke politikerne bestemme»I dag har også Høyres ordførerkandidat en annen oppfatning.

— Det er basert på at vi har hatt diskusjon innad i partiet og fått innspill fra næringsdrivende i forhold til dette, sier Furre.

— Hva er det som gjør at du har endret mening?

— Da jeg uttalte meg tidligere var det basert på partiets prinsipielle holdning til søndagsåpent. Siden har vi hatt en prosess som gjør at vi har endret standpunkt. Jeg stiller meg bak det. Jeg var blant annet ikke klar over regelverket til kjøpesentre som betyr at alle butikkene må være åpne dersom senteret har søndagsåpent. Det betyr at beslutningsmyndigheten ikke blir reell for den enkelte butikkeier, sier Furre.

Behovet ikke til stede

Ordførerkandidaten sier han har informert partiets generalsekretær om at et av landets største lokallag nå går inn for søndagsstengte butikker. Furre sier det ble oppfattet som ukontroversielt fra partiledelsens side.

— Det som er mer tydelig nå enn tidligere er at det heller i retning av lokal selvbestemmelse. I Kristiansand er bildet slik at interessen og behovet for søndagsåpne butikker ikke er særlig til stede, sier Furre.

Venstre sier nei

Også Kristiansand Venstre har landet på at butikkene skal holde stengt på søndager. Det var en stund uklart hva partiet villekonkludere med.

Venstres Ivar Bergundhaugen var lenge i tvil om søndagsåpent, men nå har også Venstre i Kristiansand falt ned på at det er riktig å holde stengt. Foto: Kjetil Reite

— Samfunnet er lagt opp til å ha søndagen som en fridag. Det er det mest praktiske for alle oss som bor i Kristiansand, sier Venstres ordførerkandidat Ivar Bergundhaugen.Partiets toppledelse har signalisert at kommunene burde få bestemme om butikkene skal være åpne eller ei. Stadig flere lokallag har valgt å si nei. For en drøy måned siden sa fylkesleder i Agder, Torun Sandvand, at forslaget om søndagsåpne butikker var «unødvendig».

— I motsetning til for eksempel Ap, ønsker vi at kommune skal bestemme. Vi frykter ikke at folk skal «rømme» til nabokommunene for å handle på søndag dersom de velger å holde åpent, sier Bergundhaugen.

Fornuftig standpunkt

Kvadraturforeningen er glad for at det går mot fortsatt søndagsstenging i Kristiansand.

— Vi har i utgangspunktet vært enige med foreningene Virke og Nho-handel sine syn om at det ikke er formålstjenelig å ha søndagsåpent, sier leder i Kvadraturforeningen Harald Andersen.

Dagligvarebransjen

Foreningen gjennomførte for en tid tilbake en undersøkelse blant sine 280 medlemmer. Av de 100 som svarte, ønsket 70 prosent å fortsette med søndagsstengte butikker. Bare 14 prosent ønsket søndagshandel.

— De som har vært mest positive til å holde åpent, er representanter for dagligvarebransjen. De ser for seg at det er et marked å dekke også på søndager.

Andersen mener også at det er positivt for nabokommunene at kristiansandspolitikerne ønsker å holde stengt.

— Vi tror at enkelte turistdestinasjoner som for eksempel Lillesand vil miste sin gevinst av å ha søndagsåpent hvis alle gjorde det samme, sier Andersen.

Vis fakta ↓
Loven om helligfred