Surt på borgerlig side etter søndagsutspill

— En krigserklæring, kaller KrFUs leder utspillet om søndagsåpne butikker fra sine tre borgerlige kamerater.

Søndag gikk lederne for Unge Høyre, Fremskrittspartiets Ungdom og Unge Venstre sammen om et utspill i Aftenposten der de ba Regjeringen skyndte seg å foreslå søndagsåpne butikker.

De mener moderpartiene skal sette opp dampen og valse over motstanden fra KrF i denne saken.

Det får lederen i det fjerde ungdomspartiet på borgerlig side, KrFU-leder Emil André Erstad, til å tenne på alle pluggene.

— Dette oppleves som en verdipolitisk krigserklæring, sier Erstad til Aftenposten.

Vanskelig samarbeidsforhold

— Jeg er veldig overrasket over at kollegene mine i de andre ungdomspartiene velger å prioritere denne saken når samarbeidet med KrF allerede er prøvet. Søndagsåpne butikker er kanskje den saken som er aller vanskeligst for oss nå, sier KrFUs leder.

Les også:

De tre ungdomslederne ba sine «voksenpartier» samle seg om Venstres modell der man lar det være opp til hver enkelt kommune om de vil tillate søndagshandel eller ikke.

— Verst tenkelige løsning

Høyre og Frp ønsker i utgangspunktet nasjonale regler om søndagsåpne butikker i hele landet, men dette har ikke flertall i Stortinget.

- Jeg vil si løsningen de andre ungdomspartilederne nå går sammen om er den verste av alle løsninger som er foreslått. Der er verken fugl eller fisk, mener Erstad.

Han mener argumentet om at kommunene skal få frihet til å bestemme reglene selv ikke er reelt, fordi det blir vanskelig for kommunene å holde igjen dersom nabokommunene velger å la butikkene holde åpent søndager.

— Jeg er for at kommunene skal bestemme mer, men dette er en av de dummeste sakene å avgjøre lokalt. Mange småkommuner har allerede stor handelslekkasje til nabokommunene, og et nasjonalt regelverk er helt nødvendig, mener han.

Mener Regjeringen bør lytte

I begynnelsen av januar presenterte Høyre og Frp hovedlinjene i de nye reglene de så for seg, men etter dette har lite skjedd.

KrFU-lederen synes det gir grunn til optimisme at Regjeringen fortsatt ikke har sendt noe forslag ut på høring, og håper dette er et tegn på at de er i ferd med å slå forslaget om søndagsåpent fra seg.

- Jeg håper Høyre og Frp lytter til alle de negative reaksjonene som er kommet. Vi trenger å bevare én dag i uka med hvilepuls, mener Erstad.

Ber KrF holde fingrene unna

Om Solberg-regjeringen likevel skulle gå inn for søndagshandel og innleder forhandlinger med Venstre, mener han KrF heller må stå på sidelinjen heller enn å delta for å påvirke utfallet i sin retning.

— Her bør KrF holde fingrene langt unna, mener han.

KrFU-lederen håper moderpartiet vil gå sammen med partiene på venstresiden og prøve å fjerne loven om søndagsåpne butikker dersom denne blir vedtatt før stortingsvalget i 2017.