— Han var den beste søkeren, så dette handler ikke om å vrake Øystein Djupedal eller andre, sier Sanner.

Fædrelandsvennen møter ham og Ytterdahl på Sanners kontor i kommunaldepartementet fredag formiddag. Da har Ytterdahl like før blitt utnevnt til fylkesmann for Agder-fylkene fra nyttår.

En oppspilt Ytterdahl har i to dager visst om utnevnelsen.

— Jeg er så klart smigret, sier han.

Første gang

Han er ansatt på åremål i seks år, og skal til å begynne med ha sitt hovedsete i Arendal.

Øystein Djupedal har vært fylkesmann i Aust-Agder siden 2009. Foto: Sondre Steen Holvik

— Men hvorfor vrake en fylkesmann som ønsker å fortsette i jobben, Sanner?

— Jeg må bare gjenta at vi mener Ytterdahl var den best kvalifiserte søkeren til å makte å samle disse to fylkesemedene. Det handler ikke om at Djupedal eller andre ikke var kvalifisert, men vi mener at Ytterdahl var den beste søkeren.

— Dette blir neppe godt mottatt av mange i Aust-Agder?

— Ja, til dem er det å si at vi altså mener Ytterdahl vil klare denne jobben best. Han har den rette kominasjonen av å ha jobbet i næringslivet, som politiker og nå som rådmann vi mener passer perfekt.

— Er det riktig at dere ikke ønsket noen søkere som i dag jobber i Agder på grunn av striden som har vært?

— Igjen, dette handler kun om kvalifikasjoner, der er Ytterdahl vårt beste valg.

Hørt lite fra Vest-Agder

Sanner sier han har fått ulike henvendelser fra Aust-Agder om hvem som bør bli fylkesmann, mens han i liten grad har hørt noe fra Vest-Agder.

— Hvordan tolker du det?

— Det velger jeg å ikke å ha noen tanker om.

Ytterdahl selv har jobbet som rådmann i Trondheim etter at han sluttet som ordfører i Farsund i 2011. Han er fra sørlandsbyen, har to barn og fire barnebarn.— Jeg har hatt det veldig godt i Trondheim, men det blir godt å komme til hjemlige trakter igjen.

— Hva tenker du om at du er valgt foran Djupedal?

— Det tenker jeg lite om, jeg er bare opptatt av de oppgaver jeg nå skal ta fatt på.

Begynner 1. januar

Han begynner i jobben 1. januar, og antar han flytter til Arendal en gang før jul.

— Jeg mener at fylkesmannsembetet er blitt mer spennende å jobbe med noensinne. Vi står foran en meget omfattende kommunereform som jeg vil ha mye å gjøre med. Dessuten skal disse to fylkesmannsembetene slås sammen, det er en stor oppgave jeg er motivert til å løse, sier han.

Professor: Uvanlig

Professor i statsvitenskap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen, sier til Fædrelandsvennen at det er uvanlig at en sittende fylkesmann ikke får fortsette.

Professor ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen. Foto: Arkiv

— Det er uvanlig, og i de aller fleste tilfellene blir sittende fylkesmann ansatt på ny. Samtidig er situasjonen nå helt unik, med to embeter som slås sammen. Det har ikke skjedd tidligere i moderne tid, sier han.Jacobsen mener det er en sterk kandidat som nå har fått jobben.

- Han har både politisk kompetanse som ordfører i Farsund, og administrativ kompetanse som rådmann i Trondheim. Det som kan ha slått negativt ut for Djupedal er at han allerede er fylkesmann i Aust-Agder, og at man ønsker å starte med nye kort. Men det blir spekulasjon, sier han.

— Ettersom han er en Ap-mann, er det vanskelig å se for seg at tildelingen var politisk motivert.