Tidligere ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand, vil bli ny fylkesmann for Aust- og Vest-Agder. Foto: Tore André Baardsen
Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder har søkt stillingen som fylkesmann i Aust- og Vest-Agder. Foto: Sondre Steen Holvik
Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen er en av tre kvinnelige søkere. Foto: Kjartan Bjelland
Rådmann Gro Anita Trøan i Birkenes har søkt fylkesmannstillingen. Foto: Anette Os
Tidligere ordfører Stein Arve Ytterdahl i Farsund har søkt stillingen som fylkesmann for Aust- og Vest-Agder. Foto: Hilde Moi
Fylkesmann Øystein Djupedal har søkt stillingen som fylkesmann for Aust- og Vest-Agder. Foto: Poppe, Cornelius

Dette er søkerne:

1. Vidar Sveinung Kleppe (51), Kristiansand.

2. Øystein Djupedal (54), Arendal.

3. Arthur W. Nordlie (61), Oslo.

4. Gro Anita Trøan (43), Grimstad.

5. Svein Harberg (56), Grimstad.

6. Kristin Tofte Andresen (50), Kristiansand.

7. Harald E. Vigebo (48), Kristiansand.

8. Jan Oddvar Skisland (56), Kristiansand.

9. Siri Mathiesen (55), Arendal.

10. Stein Ytterdahl (63), Trondheim.

Kjente navn

Flere av søkerne gjorde det tidlig klart at de kom til å søke på stillingen som fylkesmann for de to Agder-fylkene. Nåværende fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, hører til blant dem.

Også lederen av Stortingets familie— og kulturkomité og tidligere ordfører i Grimstad, Svein Harberg (H), sa tidlig at han kom til å søke.

Også navnene til regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder og lokalpolitiker Vidar Kleppe fra Demokratene har vært kjent i media.

Siri Mathisen har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at hun ble oppfordret til å søke, men at hun ikke er lei sin nåværende jobb som hun har hatt siden november 2005. ## Jan Oddvar Skisland

Blant de "nye" navnene på søkerlista er tidligere ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland. Han er fakultetsdirektør ved Universitetet i Agder, men har for øyeblikket permisjon for å være prest i Sjømannskirka på Mallorca.

— Jeg opplever stillingen som fylkesmann som en av de mest attraktive og spennende jobbene en kan ha på Sørlandet dersom en har lyst til å være med å prege landsdelen. Ekstra spennende ble det da det ble klart at de to fylkesmannsembetene skal slås sammen. På flere områder tror jeg det er kan være mye å hente på å se Aust- og Vest-Agder som en og samme region, sier Jan Oddvar Skisland.

Som ordfører i Kristiansand hadde Jan Oddvar Skisland i 2004 en aktiv rolle i arbeidet som ble gjort for å se om det var mulig å få til en sammenslåing av Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner.

Vil sørover igjen

Rådmann Stein Ytterdahl i Trondheim, som var Ap-ordfører i Farsund i perioden 2007-2011, er en av søkerne. 63-åringen er den eldste på søkerlista. Rådmann Gro Anita Trøan (43) i Birkenes som er bosatt i Grimstad, er yngste søker.

— Dette er en utrolig interessant jobb, som jeg ønsker å vise interesse for. Jeg har veldig lyst og tror jeg kan ha mye å bidra med som statens representant på Sørlandet. Agder-fylkene en spennende region, sier Stein Ytterdahl.

Han har vært rådmann i Trondheim i drøye tre år.

Kristin Tofte Andresen som ble fylkesrådmann i Vest-Agder da Tine Sundtoft ble klima- og miljøminister, har også søkt fylkesmannstillingen. Den tredje kvinnelige søkeren er regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Nesten bare sørlendinger

Med unntak av Stein Ytterdahl, er Arthur W. Nordlie den eneste søkeren med bostedsadresse utenfor Sørlandet. Oslomannen har oppgitt sin stilling som Managing Partner i Arthur Nordlie AS. 61-åringen er utdannet siviløkonom.

— Jeg mener god kjennskap til landsdelen nesten er en forutsetning for å være fylkesmann her. Det er derfor naturlig at de fleste søkerne er fra Sørlandet, sier Jan Oddvar Skisland.