OSLO: – Internett er uten angrefrist. Har du først sendt det, så har du sendt det, sier fornyings— og integrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).

Mandag deltok hun da Datatilsynet, Utdanningsdirektoratet og Teknologirådet lanserte undervisningsopplegget «Det er DU som bestemmer... Tanker og fakta om personvern». Opplegget setter personvern på timeplanen, på de unges premisser.

Øke kunnskap

– Målet er å heve de unges kunnskap og bevissthet om bruk av egne og andres personopplysninger på internett, samt å skape refleksjon og diskusjon. De unge skal kunne vite hva de har lov å si nei til, sier Grande Røys til NTB.

Hun håper at undervisningsopplegget vil føre til at ungdommen blir tryggere på hva som er greit og ikke greit i forhold til internett.

– Og kanskje heves foreldrenes bevissthet også, sier Grande Røys og understreker at også hun synes personvern kan være et komplisert tema.

– Men det er viktig, sier Grande Røys.

Uten kontroll

Ifølge en undersøkelse Datatilsynet har fått gjennomført blant nordmenn i alderen 15 til 18 år, er fire av ti jenter redd for at det finnes bilder av dem på internett de ikke har kontroll over. Av guttene er det 23 prosent som frykter det samme.

16 år gamle Silje Stubø har opplevd at noen har lagt ut et bilde av henne på internett, uten at hun samtykket.

– Det var ekkelt, men jeg gjorde ikke noe med det, sier Stubø, som er elev ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

I likhet med venninnen, Ina Noraker (16), er hun glad for at de nå får muligheten til å lære mer om personvern på skolen.

– Men jeg tror ikke vi vil gå rundt å diskutere personvern i det daglige, sier Noraker.

Mange angrer

Begge 16-åringene har lagt ut egne bilder på nettet.

– Det kan være bilder fra sammenkomster og bursdager, ikke noe farlig, sier Noraker.

Ifølge Datatilsynets undersøkelse har 36 prosent av jentene og 29 prosent av guttene angret på ting de har lagt ut på internett, enten om seg selv eller andre.

– Uskyldige valg du gjør i dag, kan få konsekvenser på sikt, sier prosjektleder Charlotte Erikstad i Datatilsynet.

14 prosent av de unge har lagt ut bilder eller film av andre uten å spørre om lov først. 13,5 prosent har funnet krenkende informasjon om seg selv på internett, på for eksempel blogger eller hjemmesider.