Huset ligger på en topp, og solcellene er lite synlige for omverden. Foto: Heida Gudmundsdottir

KRISTIANSAND: — Om dagen har vi gratis strøm. Da lader vi bilen, vasker opp og bruker egentlig opp strømmen så langt vi kan. Vi har ennå ikke fått satt opp slik at vi kan sende overskuddsstrømmen tilbake på nettet, sier Zahl.

Monterte selv

For tre uker siden monterte 78-åringen solcellepaneler på taket hjemme. Cellene ble kjøpt av selskapet Trade Winds, og tok noen timer å montere. Anlegget består av 32 paneler, og har en optimal effekt på 8,2 kW. Zahl er foreløpig veldig fornøyd.

— Jeg håper på å kutte halvparten av forbruket vårt, men det er kanskje litt optimistisk. I så fall er det snakk om rundt 10.000 kroner årlig.

Han mener også miljøeffekten kan være stor.

— Dersom vi i Norge kan bruke mindre strøm kan denne eksporteres til utlandet. Hvis mange nok får solceller så blir det mye til sammen.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om at 55 ansatte på Elkem skal i gang med å sette opp solceller på eget tak. Disse anleggene vil ligge på mellom 2,5 og 5 kW.

— Da blir det plutselig mye strøm fra tak rundt forbi. Det kan ha en positiv effekt på markedet, sier Zahl.

Dyrt tiltak

Selv om Zahl når målsetningen om å halvere strømforbruket er panelene en langsiktig investering. Til sammen har anlegget med de 32 panelene kostet 140.000 kroner. Solcellepaneler har ifølge Elkem Solar garantert levetid på 25 år.

Privatpersoner som installerer elektrisitetsproduserende fornybare energikilder kan få refundert deler av utgiftene sine fra staten, gjennom ENOVA, så lenge de selger overskuddstrømmen til et strømselskap. I løpet av 2015 ble det sendt inn krav om refusjon fra 76 anlegg i landet. Bare to av disse lå på Sørlandet, begge i Vest-Agder.

Ifølge ENOVA ligger anleggene omtrent på 3-5 kW hver, mens Zahls ligger på 8,2. Zahl tror han ville bygget anlegget uavhengig av statstøtten.

— Det er gøy å prøve noe nytt. Og jeg tror det kan være en gevinst i dette.

Tror prisene vil synke

— Til å være et privat hus er dette et stort anlegg. Han vil kunne produsere rundt 8200 kilowattimer. En vanlig norsk husstand bruker som regel rundt 15.000 kWh, Hvor mye av denne strømmen man får brukt selv er avhengig av hvordan man legger opp forbruket, ifølge Geir Ausland. Han er direktør i Elkem Solar.

Ausland er positiv til Zahls anlegg, og tror prisene vil gå ned fremover.

— Det er kjempetøft at folk nå starter å eksperimentere med dette. I årene fremover vil flere levere tjenestene som vil føre til at prisen går ned. Men det betinger at noen går først. Vi vet ikke hva den økonomiske fasiten vil bli ennå, men den vil antakeligvis bli enda gunstigere enn mange tror i dag.

Zahl er selv fornøyd med anlegget.

— Selv om sommeren så langt ikke har vært god har vi fått laget en del strøm. Jeg vurderer også å utvide til taket på hagestuen.