— For meg var det aldri et alternativ å søke noe annet. Jeg har alltid likt motorer, sier Marthin Åmli. Han er en av mange som har søkt på kjøretøyslinjen på Kvadraturen videregående. Linjen er en del av teknikk og industriell produksjon (TIP). Kjøretøy er den linjen i Vest- Agder med flest søkere per plass. Men for TIP som helhet er tallene nedslående med 32 prosent færre søkere sammenliknet med fjoråret.

Bekymret for oljen.

— Det er nok oljenedturen som slår inn over oss. Men det er vanskelig å være sikker, det kan jo være svingninger ellers også. Men nedgangstider i industrien kan påvirke innsøkning til linjer, sier Frank Bruheim. Han er avdelignsleder for TIP på Kvadraturen.

Men på tross av nedgangstider i oljebransjen påpeker han at det er gode muligheter innenfor kjemiprosess i landsdelen.

— Typisk Glencore og Elkem Solar har behov for fagarbeidere, og sliter med å få nok folk, sier Bruheim.

Åmli tror oljekrisen har påvirket flere av klassekameratene hans.

— Det er nok flere som ville valgt oljerelaterte linjer dersom de hadde hatt muligheten til det. Jeg har inntrykk av at flere har lagt oljen fra seg, og heller velger kjøretøy eller maritim linje mener Åmli.

Flesteparten fått plass

Av fylkets 6683 søkere har 99 prosent fått skoleplass etter første opptak. Av disse har 92,5 prosent fått tilbud på sitt førsteønske med tanke på studieprogram. Sammenlagt for alle årstrinn har hele 86,7 prosent fått skoleplass på det utdanningsprogrammet de ønsket seg, på den skolen de ønsket mest. Mellom 60 og 70 personer står fortsatt uten skoleplass.

På landsbasis har 90 prosent av dem som søkte om plass i førsteåret på videregående skole fra høsten, fått et tilbud, viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.

— Vi har en forventning om at så godt som alle som har søkt skal få et tilbud, sier Reidar Kyllesdal. Han er inntaksleder i Vest- Agder fylkeskommune.

Flere søker studiespesialiserende

Av søkerne i fylket er 53,5 prosent tatt opp på studiespesialiserende eller studieforberedende linjer. Av disse er 38 prosent tatt inn på studiespesialiserede, mens de resterende er tatt inn på andre studieforberedende programmer. De resterende 46,5 prosentene er tatt opp på yrkesfaglige linjer.

— Vi har merket oss at det er en jevn økning av søkere til de studieforberedende linjene også i Vest- Agder. Folk tenker nok langsiktig, og søker seg nok dit de tror det er jobbmuligheter senere, ifølge Kyllesdal.

Reidar Kyllesdal, Opptakssjef i Vest-Agder Fylkeskommune Foto: Shaghayegh Yousefi

— Første året på Tekniskk og industriell produksjon har fått et skudd på baugen. Det virker til å være en trend også nasjonalt. Vi legger til grunn at dette er på grunn av nedgangskonjukturer i oljesektoren, sier Kyllesdal.