— Vi er i en prosess nå hvor jeg blir utredet for å se om jeg kan donere nyre til Frank, og med mindre jeg feiler noe er planen at det skal skje til høsten. Timingen på dette Sprek-prosjektet kunne ikke blitt bedre. Det er nemlig ekstra viktig at jeg er i god form før operasjonen når jeg skal leve videre med bare ei nyre. Og hvis Frank får ei nyre som fungerer godt, får vi også et mye bedre familieliv.

Vi møter Gro Hege og ektemannen Frank Helge hjemme hos dem på Hånes. De smiler og ler, og virker tilsynelatende friske og raske begge to. Men bak fasaden til Frank Helge lurer et lite drama. Han lider av «chronic glomerulonephritis» - som er en kronisk betennelse i nyrvevet.

Ti prosent nyrefunksjon

For 15 år siden fikk han transplantert ei nyre av mora, som snudde opp ned på livet hans. Men det siste året har funksjonen forverret seg dramatisk, og nå er nyrefunksjonen bare ca. ti prosent. Dette gjør at nyren ikke renser som den skal, og gir plager i form av kramper i beina, magen og fingrene, intens kløe på huden samt mageproblemer, kvalme og mye muskelverk.

Nå har han behov for ei ny. Og sjansene for å lykkes, og levetiden på organet, er betydelig større med en levende donor. I januar var Frank Helges to søstre samt Gro Hege på sykehuset for å teste hvem som hadde nyra som passet best til transplantasjon. Det viste seg å være Gro Heges.

— Først følte jeg en veldig lettelse fordi vi ikke trengte å belaste andre i familien. Men så gikk tiden, og parallelt med at jeg har vært til diverse undersøkeler av hjerte, lunge, blodsukker etc., så har tanken streifet meg at «tenk om jeg ikke er frisk nok, og i stand til å gjennomføre dette?». Jeg hadde ikke noe annet valg enn å begynne å trene.

- Vet ikke hva jeg skal gjøre

Det har ikke bare vært enkelt.

— I vinter ble det nesten ingenting, men siden i vår har jeg daglig syklet de ti kilometerne til jobb i byen. Det går greit å trille til jobb, men ikke hjem igjen. Jeg blir tråkket forbi i alle motbakker. Jogging har jeg ikke våget meg ut på igjen siden jeg for fire år siden fikk så mye melkesyre i beina at jeg så vidt klarte å slepe meg ut av løypa. Men det skjedde noe med motivasjonen min i vinter, problemet er bare at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, sukker 47-åringen.

Formen hun hadde tidligere, er bare minner.

— Formen hennes avhenger også litt av min form. Når ikke jeg er aktiv, er ikke hun heller aktiv. Og slik situasjonen min er nå, kan jeg ikke trene, sier Frank Helge, som har syklet Birkebeinerrittet fire ganger - med morens nyre.

- Jeg vet at hele forskjellen er å være i god form når en skal gjennom en organdonasjon. Og kanskje jeg også kan få med meg noen tips for hvordan jeg kan komme i gang med treningen etter operasjonen igjen, sier Gro Hege Hansen som til høsten av donere ei nyre til sin syke ektemann, Frank Helge. Foto: Reidar Kollstad

Store plager

Nå er han evig takknemlig for at Gro Hege får hjelp gjennom Sprek-prosjektet til å komme i form slik at operasjonen og restitusjonsprosessen etterpå skal gå så smertefritt som mulig.

— For meg er det helt fantastisk at hun får denne sjansen. Jeg vet selv hvor viktig det er å være i god form i forbindelse med en operasjon, og en velfungerende kropp som kan løpe halvmaraton er bedre rustet enn en som ikke kan. Også for meg som mottaker er det en fordel at hun er i form, sier 51-åringen.

Han forteller at plagene for tiden er så store at ventetiden på operasjonen, som skal skje på Rikshospitalet i Oslo trolig i slutten av september eller begynnelsen av oktober, kun beskrives som «å eksistere».

— Det er så fantastisk at Gro Hege vil donere ei nyre til meg at jeg ikke kan beskrive det med ord. Slik følte jeg også overfor mamma da hun gjorde det for 15 år siden. Den gangen var det som å våkne opp som en ny person etter operasjonen, sier Frank Helge.

— Men vi må unngå at han havner i en takknemlighetsgjeld til meg. Jeg har aldri blitt presset til dette, på sykehuset har vi hver vår lege, og jeg kan si nei helt til jeg går på opreasjonsbordet. Men dette er noe jeg ønsker voldsomt, understreker Gro Hege.

Likevel vet hun at det er en formidabel oppgave som står foran henne.

— Operasjonen blir veldig krevende, og det å løpe halvmaraton blir nok bare blåbær i forhold. Men legene på sykehuset er så flinke at jeg er helt sikker på at i alle fall de har kontroll, sier Gro Hege Hansen.

Trener Finn Kollstad om Hansen

— Jeg tror ikke motivasjonen til Gro Hege blir problemet, hun er allerede i gang med litt trening og viser gjennom syklingen at hun har vilje. Utfordringen blir å lage et opplegg som kroppen hennes tåler. Det handler om å trene seg opp gradvis uten å bli skadet, noe man fort blir dersom man blir for hissig i starten. Vekta hennes blir ikke noe utfordring, men beina hennes trneger tilvenning til å kunne gå/løpe så langt.

Derfor valgte vi henne

— Gro Hege har en litt annerledes motivasjon for deltakelse i prosjektet enn mange andre, uten at det kan sees på som negativt. Hun og mannen har noen viktige måneder foran seg før sistnevnte skal gjennom en viktig og helt nødvendig nyretransplantasjon. Dersom Fædrelandsvennen gjennom Gro Heges deltakelse i Sprek-prosjektet kan hjelpe slik at denne transplantasjonen blir vellykket, vil det være fantastisk, i tillegg til at vi ønsker å bidra til at hun skal få en varig livsstilsendring, sier nyhetsleder Arild Sandvik i Fædrelandsvennen.