Som deltaker i Fædrelandsvennens nye Sprek-prosjekt, inn mot Sommerløpet i august, får du følgende:

  • Ukentlig trening under veiledning av en av Sørlandets beste løpetrenere

  • Kostholdsveiledning av en ekspert på idrettsernæring.

  • Skadeforebyggende tips fra fysioterapeut — og eventuell behandling hvis skade oppstår.

  • Løpesko

  • Topp treningstøy.

  • Pulsklokke

  • Test av lactat og O2-opptak

  • Deltakelse i Palmerittet.

  • Et nytt og bedre liv?

— Vi er ikke på jakt etter de som er i god trening allerede. Derimot er vi på jakt etter de som ser på halvmaraton som en umulig oppgave. Det er de vi kan utgjøre en forskjell for i livet, sier Finn Kollstad.

Det er første gang han er trener i det som er det fjerde Sprek-prosjektet, mens fysioterapeut Christina Sandvand Omfjord og kostholdsekspert Monica K. Torstveit er «veteraner» i gamet.

Kollstad har trent/trener flere av Sørlandets aller beste løpere, men har i tillegg hjulpet utrente mennesker til å delta i løp som i utgangspunket virket som en umulig oppgave. Derfor lar han seg ikke skremme av at sommerens oppkjøringsperiode blir rekordkorte seks-sju uker - og at det er halvmaraton som står på programmet.

- Vil få enorm fremgang

— Det er i de første ukene at du får mest fremgang. Oppstarten er litt tøff, så blir responsen enorm før den flater litt ut. Mange forbinder løping med hat, men målet mitt er at deltakerne skal få kjenne på gleden av å løpe. Deltakerne vil merke enorm fremgang på fem-seks uker, sier Kollstad, men legger også til:

— Men vi har ikke mer enn tiden og veien mot målet. Det er ikke så mye som skal til før det ikke går så bra. Men jeg ser for meg at jeg tar en prat med hver enkelt, og at vi syr sammen et program som er tilpasset den enkelte.

Tidlig i prosjektet tar han også med seg løperne i testlaboratoriumet sitt slik at de får målt både O2-opptak og laktat-verdier.

— Det er jo gøy å få kondisjonstallet sitt, men det er laktatverdiene som vi kan bruke praktisk i treningen. Denne testen blir nyttig for hvordan vi legger opp programmet, sier 39-åringen.

- Må ikke stille på alle treninger

— Løping er dessuten den mest effektive måten å komme i form på. Du trenger ikke mer enn 45 minutter for å få en god økt. Det bør være oppnåelig i en hektisk hverdag.

Opptreningsperioden starter opp rundt sankthans, og varer gjennom hele sommeren. Men selv om deltakerne binder seg til tre ukentlige økter, hvorav en av dem er fellestrening under oppsyn av Kollstad, har vi full forståelse for at folk reiser på ferie, og ikke kan stille på alle fellestreningene.

— De vi plukker ut må absolutt ikke legge opp hele sommerferien etter Sprek-prosjektet. Men vi kan legge opp treningen etter sommerferien deres, sier Kollstad.

- Forsiktig progresjon

Han ser også klare fordeler av at treningsperioden er midt på sommeren, en tid som mange forbinder med late dager, god mat og drikke - og kiloer som er trent bort på våren og som plutselig har kommet tilbake. Og vel så det...

— Dette er en gyllen anledning til ikke bare å holde formen ved like gjennom sommeren, men også til å gi den et ekstra kick. Ferie er egentlig en perfekt tid å trene på, for da har du gjerne litt bedre tid, sier Kollstad.

— Hva er treningsfilosofien?

— Forsiktig progresjon. Går vi for hardt ut, ødelegger vi motivasjonen og skadene oppstår. Det er godt mulig vi må begynne med gåturer, sier Finn Kollstad.