Hvordan er det å være Even Øgrey Brandsdal i kuttrunden dere holder på med nå?

— Det har vært en ekstrem periode, samtidig så blir det jo ofte sånn at det er prosessen i forkant som er tyngst. Når du først har kommet fram til hvilke tiltak som må til, så er det mye enklere å fokusere. Det er en tøff og hektisk periode, men foreløpig så har jeg det bra.

Du sover om nettene?

— Ja. Men jeg drømmer mye om Start, og våkner gjerne opp til ulike scenarioer, som kan være alt fra nedrykk til når vi vinner cupfinalen.

Da du gikk inn i Start, så du for deg at det ville [komme en ny kuttrunde](http://www.fvn.no/sport/xfotball/start/Na-er-det-krise-i-Start--2762267.html)[ ](http://www.fvn.no/sport/xfotball/start/Na-er-det-krise-i-Start--2762267.html)som ville bli så dramatisk?

— Jeg var forberedt på at det meste kunne skje, men jeg så nok likevel ikke helt dette for meg.

Hva ble budsjettert feil i fjor?

— Vi la inn i budsjettet at vi skulle klare å få like mye i sponsorinntekter som før, og i tillegg dra inn noen ekstra kroner på digitale reklameflater. Da vi nærmet oss sesongstart så vi at vi var mange millioner bak, så det er ingen tvil om at det er på sponsorsiden vi bommet i fjor.

Jeg skulle ønske at det gikk an å sette en strek og bare blåse i hva som ble gjort før, og se på det som blir gjort i dag, og vurdere oss ut i fra det.

Even Øgrey Brandsdal

I hvor stor grad føler du deg ansvarlig for situasjonen klubben har havnet i?

— Jeg har ingen problemer med å se at jeg burde vært mye mer kritisk i forhold til prognosene i markedsavdelingen. Jeg må som øverste leder ta ansvar for situasjonen vi er kommet i, og så lenge jeg sitter som leder er det mitt ansvar når vi ikke får det til. Det er også jeg som nå må ta ansvar for å snu trenden.

Even Øgrey Brandsdal.jpg

Du er bare 36 år. Har du erfaring nok til å takle situasjonen Start nå er inne i?

— Det får andre vurdere, men jeg føler selv at jeg ikke har noen problemer med å takle det. Jeg synes ikke alder har så veldig mye å si såne sammenhenger.

Er du riktig mann til ryddejobben i Start?

— Ja, det er jeg. Jeg kommer ikke til å gi meg før vi klarer å snu dette. Så håper vi at vi vil være godt nok rustet sportslig så vi ikke opplever nedrykk.

En av dine forgjengere, Sveinung Hovstad, sa for fire år siden følgende: «Vi vil aldri klare å få budsjetter her nede som vil gjøre at vi kan slåss kontinuerlig i medaljestriden. Det er ikke mulig». Hva mener du om dette?

— Det er jeg ikke enig i. Vi skal ikke undervurdere den kulturen vi selv kan være ansvarlig for å bygge her på Sørlandet. Det er bare å tenke tilbake til da vi rykket opp etter 2004-sesongen. Hvem hadde forventet at vi skulle kjempe om medalje sesongen etter? Så det å si at vi ikke kan være der oppe har jeg ikke noe tro på.

Dere har solgt unna to av de få spillerprofilene deres. Hva tenker du innerst inne om årets sesong?

Vi har mistet to profiler, vi er ærlige på det. Men når en dør lukkes, så åpnes en ny, og nye profiler titter fram. Med rett treningskultur tror jeg ikke vi nødvendigvis blir svekket i år. Vi trives veldig godt med å være en utfordrer, og det blir vi i år. Vi har ikke det store presset på oss. Vi mister noen individualister, men kollektivet består. Jeg tror vi kommer til å overraske ut fra folks forventninger.

Vi har såpass store økonomiske forpliktelser som det vil være vanskelig å bære med seg når man skal spille i en lavere divisjon. Så jeg må innrømme at jeg ser mørkt på det.

Even Øgrey Brandsdal

Hva tror du folk forventer?

— At det blir en kamp for å overleve. Men når det gjelder tabellplassering, så kommer vi i alle fall ikke til å rykke ned. Vi kan fort gjøre det betydelig mye bedre enn i fjor.

Hvorfor tror du det?

Kulturen i spillergruppa er sterk, og det er samling i bunn. Det er en helt annerledes spillergruppe nå, og jeg føler vi er litt tilbake til 2005-sesongen. Vi er en mye mer sammensveiset gjeng enn vi har vært på lenge, og det gir mye kraft. Hele organisasjonen drar i samme retning. Vi er alle lei av å ha det tungt, og nå skal vi snu dette.

Akkurat det har jo blitt sagt en del ganger tidligere, at nå skal vi snu det. Hva er annerledes nå?

— Det som er annerledes nå er at enten så snur vi det nå, eller så er det over. 2014 må blir siste året med røde tall. Enten leverer vi positive tall eller så er det over.

Even Brandsdal 00002.jpg

Hva legger du i at det er over?

— Får vi ikke det økonomiske på plass mister vi lisens, går konkurs og må lide samme skjebne som Lyn gjorde for noen år siden. Det er jo en reell sjanse for at det kan skje, så det er jo helt opp til oss selv. Det er derfor vi tar disse grepene, og det må være i boks til slutten av oktober.

Tåler klubben et nytt nedrykk med alt det innebærer av i av kutt inntekter osv?

— Slik vi er rigget i dag, så tåler vi det ikke. Men kommer vi i den situasjonen så må vi rigge oss for det, men det er vanskelig å se for seg et nedrykk nå. Vi har såpass store økonomiske forpliktelser som det vil være vanskelig å bære med seg når man skal spille i en lavere divisjon. Så jeg må innrømme at jeg ser mørkt på det.

Hvis noen hadde ønsket å gi oss en krone eller to så hadde vi ikke sagt nei takk, men det bør ligge en stolthet i å klare det på egenhånd

Even Øgrey Brandsdal

**Spillerlønningene i Start blir blant de laveste i eliteserien. Hvordan skal Start som klubb gjøre seg attraktiv for gode spillere?**

— Vi opplever at de unge spillerne vil til Start i mye større grad enn tidligere. Vi har et godt opplegg for de unge, de opplever at de blir satset på og får prøvd seg. Vi skal være en utviklingsklubb, bygge dem opp til å bli profiler, selge dem og tjene penger på spillersalg. Det at vi ikke kan konkurrere på spillerlønninger betyr ikke at vi skal gi opp kampen.

Irriterer det deg noen ganger at det ikke finnes en Kjell Inge Røkke i landsdelen?

— Nei. Jeg skulle egentlig ønske at ingen klubber hadde rike onkler, for da hadde alle stilt med like vilkår. Hvis noen hadde ønsket å gi oss en krone eller to så hadde vi ikke sagt nei takk, men det bør ligge en stolthet i å klare det på egenhånd. Man er nødt til å finne en driftsmodell som funker uten pengegaver. Økonomisk doping er en uting som ødelegger norsk fotball.

Du har i alle år vært supporter og hatt meninger om de som har styrt og stelt på Sør Arena? Hva ville supporteren Even Øgrey Brandsdal ment og tenkt om det som skjer nå?

— Da hadde jeg sikkert stått på sidelinjen og ikke vært overrasket over at Start har økonomiske problemer, at det er som det pleier. Jeg skjønner at folk tenker at de aldri får det til i Start. Jeg håper likevel at folk ser at vi forsøker ikke å gjenta fjoråret, rent økonomisk, ved å være tidlig ute.

Du har kanskje blitt møtt med spørsmålet om hvorfor ikke disse grepene har blitt gjort før?

— Ja, jeg hører ofte det. Jeg opplever at mange har historikken til Start med seg, og den drar oss ofte i feil retning. Jeg skulle ønske at det gikk an å sette en strek og bare blåse i hva som ble gjort før, og se på det som blir gjort i dag, og vurdere oss ut i fra det. Vi som sitter her i dag var ikke med på det som skjedde for mange år siden og kan sånn sett ikke stå til rette for det. Vi kommer oss aldri videre hvis ikke folk kan slutte å dvele ved fortiden.