I januar tok Even Øgrey Brandsdal over som ny administrerende direktør i Start. Han kom inn med entusiasme og glød, og et mål om at Start skulle begynne å tjene penger.

Tirsdag sprakk boblen igjen. Start sliter nok en gang økonomisk, og det går mot spillersalg, lønnskutt og nedbemanning.Dersom klubben ikke gjør noe nå, ligger det an til et underskudd på mellom åtte og ni millioner kroner for 2015. Da er alt over for Start.

— Jeg vet at for mange, så er dette hakk i plata, sier Øgrey Brandsdal.

Fædrelandsvennen møter Start-sjefen ved hans kontor på Sparebanken Sør Arena. Øgrey Brandsdal skulle egentlig ha vært på La Manga med resten av laget, men har utsatt avreisen på grunn av den alvorlige situasjonen. I stedet har han satt av hele kvelden til å ta seg av media. Et par timer tidligere sendte klubben ut pressemeldingen om krisen. 36-åringen innrømmer at både han og klubben har det tøft akkurat nå.

— Selvsagt blir man preget av en sånn situasjon, men vi skal klare å stå imot stormen, sier han og fortsetter:

— Jeg synes prosessen i forkant er tyngre. Når man begynner å få oversikt, og ser hvilke tiltak som skiller seg ut, vil man helst komme i gang så fort som mulig. Perioden før alle andre vet hva som kommer til å skje, er den tyngste perioden, sier Øgrey Brandsdal.

Bommet totalt i 2014

Han informerte alle de ansatte i et allmøte mandag.

— Nå er katta ut av sekken, og folk vet hvilke konsekvenser det får, sier Øgrey Brandsdal.

Start budsjetterte altfor optimistisk i 2014. Det resulterte i et underskudd på 5,5 millioner kroner, hovedsakelig grunnet en svikt i inntektene på bedriftsmarkedet. Blant annet var det feilleveranse på de digitale reklameflatene, noe som gjorde at inntektene ble betydelig mindre enn antatt.

— Vi erkjenner at vi budsjetterte urealistisk. I år budsjetter vi med inntekter som skal være realistisk å oppnå og er tilsvarende hva vi klarte å levere i fjor. Det tilsier en nedjustering på hele ni millioner fra fjorårets budsjett. Det får konsekvenser, men vi er nødt til å vinne tilbake tilliten til at det vi sier nå, faktisk er sant på slutten av året. Hvis ikke, betyr det kroken på døra, sier Øgrey Brandsdal.

Budsjettet for 2015 blir på i underkant av 54 millioner kroner.

— Budsjettet som ble lagt fram for styret for noen uker siden viste at klubben vil ende opp med et underskudd på rundt åtte millioner kroner, før tiltak. Da sier det seg selv at vi har en jobb å gjøre, sier Øgrey Brandsdal.

Nedbemanning og spillersalg

Målet er å få gjennomført kuttene på åtte-ni millioner kroner i løpet av februar. Det er varslet nedbemanning i administrasjonen, som skal ned to årsverk fra 9,5 til 7,5. — Tåler administrasjonen det?

— Vi er få, men alternativet er mye verre. Da har ingen av oss jobb, sier Øgrey Brandsdal.

Det skal også kuttes i sport (spillere og støtteapparat, red.anm.), uten at Øgrey Brandsdal har noe konkret tall der.

— Vi får se hvor langt vi kommer. Det viktigste er at vi får ned de totale kostnadene våre slik at vi kommer i balanse, sier han.

Klubben jobber også hardt i overgangsmarkedet, for å bli kvitt spillere.

— Vi har jobbet aktivt i mange måneder med agenter og klubber, sier Øgrey Brandsdal.

Fjorårets beste Start-spiller, Zlatko Tripic, ble i slutten av januar solgt til Greuther Fürth. Klubben vurderer også å selge stortalentet Kristoffer Ajer for å redde økonomien.

— Vi er i en posisjon at vi må vurdere ethvert bud vi får, men vi skal samtidig drive sportslig forsvarlig. Vi jobber knallhardt med å klare å komme i mål med de tiltakene vi har satt, i forhold til å få ned de totale lønnskostnadene i spillergruppa og klubben forøvrig, sier Øgrey Brandsdal.

Makslønnen skal ned

Start har en makslønn på én million kroner per dags dato. Øgrey Brandsdal ser for seg at den summen kommer til å synke betydelig i årene som kommer og bli mer prestasjonsrettet. Han antyder at de best betalte kan komme til å tjene rundt 800.000 kroner.

— Kan det bli aktuelt å si opp spillere?

— Vi må forholde oss til de kontraktene vi har, sier Øgrey Brandsdal.

- Er det å slippe spillere gratis en mulighet dere har vurdert?

— Vi må vurdere alle henvendelser som eventuelt måtte komme på våre spillere. Vi vet hvilke spillere som har en salgsverdi, og det må vi jobbe for å få mest mulig ut av, sier Øgrey Brandsdal.

Ti prosent lønnskutt

Start-sjefen har også utfordret alle i klubben til å være med på et kollektivt lønnskutt.

— Vi har kommunisert at vi må ned minimum ti prosent på samtlige i klubben, sier Øgrey Brandsdal.

- Hvordan har responsen vært på det?

- Vi trenger ikke hjelp, vi skal klare dette på egenhånd, sier Øgrey Brandsdal. Foto: Jørgen Steffensen

— Det er selvsagt ikke positivt, sier Øgrey Brandsdal, som kommer til å snakke med hver enkelt spiller når han ankommer La Manga torsdag.- Hva med utviklingsavdelingen? Den har vært skjermet ved de foregående kuttene?

— Vi ønsker å ha utviklingsavdelingen som en del av vår merkevare og identitet. Ingenting er hugget i stein, men det er ingen tvil om at vi ønsker å bevare satsingen på utviklingsavdelingen, sier Øgrey Brandsdal.

- Hva med ekstern hjelp?

— Vi trenger ikke hjelp, vi kan fikse dette på egenhånd, sier Øgrey Brandsdal, som har invitert alle samarbeidspartnerne til Sør Arena onsdag for å informere ytterligere om situasjonen.

— Vi må fortelle hva som har skjedd, hvorfor det har skjedd, og hva vi tenker om framtiden, sier han.

Tror klubben overlever

— Hva tenker du om det sportslige produktet etter kuttene?

— Jeg er en født optimist, og vi skal komme styrket ut av denne perioden. Det kommer til å utløse mye energi, og vi må bli flinke på de tingene som er gratis. Jeg tror også det er en kjempemulighet for de unge i klubben til å ta nye steg. Vi kommer selvsagt til å variere i prestasjonen, men jeg tror vi fint kan klare å konkurrere i eliteserien i 2015, og også være i eliteserien i 2016. - En av forgjengerne dine, Sveinung Hovstad, kuttet sin egen stilling da Start slet økonomisk i 2011 og 2012. Har du vurdert å gjøre det samme?

— Nei, det har ikke vært i tankene mine. Nå må vi stå løpet ut, og det skal jeg gjøre.

- Har du angret på at du takket ja til å bli sjef for Start?

— Nei, aldri, sier Øgrey Brandsdal.