Konsekvensene av Starts økonomiske kjempesprekk må klubben og fansen ta inn over seg først som sist. Fra nå vil 2015 kun handle om èn ting: Unngå nedrykk — det bør være Starts hovedmål for sesongen.

LES OGSÅ:

Zlatko Tripic er allerede solgt til Tyskland, flere skal ut dørene på Sparebanken Sør Arena. Start-supporterne må forberede seg på at det kan bli noen av klubbens beste spillere, for de klubben selv vil kvitte seg med, de med god lønn og som ikke er på laget, er det trolig få som vil ha.

Sportsleder Pål Jørgensen i Fædrelandsvennen. Foto: Torstein Øen

Det er langt fra utenkelig at Start, om de kommer i mål med kuttene, allikevel overlever i eliteserien. Det er flere lag som sliter, både sportslig og økonomisk. Men slik situasjonen blir nå, er Even Øgrey Brandsdal og co. nødt til å se konsekvensene av det nye kuttet som kommer.Sjansen er stor for at klubben får et blytungt år sportslig. Derfor bør klubben rigge seg slik at de tåler et nedrykk, og de bør ha en klar plan på hvordan de skal løse utfordringene om det skjer.

Noen ting ligger der allerede: Spillernes avtaler gjør at de går ned i lønn ved nedrykk. Stadionleien, som er medvirkende til klubbens økonomiske vanskeligheter, går også ned om klubben blir degradert. Samtidig synker de to viktigste inntektskildene klubben har: Sponsorer og tilskuere.

LES OGSÅ:

Dermed må det trolig mer til for å overleve et nedrykk.

Klubben bør allerede nå bli enige med seg selv om at dersom det går dårlig, skal de ikke bruke penger de ikke har på forsterkninger i sommer. Samtidig må de som har kontrakter som går ut etter 2015, og ikke presterer, sendes på dør.

Start har sagt lenge at de skal satse på unge, lokale spillere, men de har ikke klart å ta de tøffe beslutningene. Bare det siste året har klubben hentet Fernando Paniagua, Seyi Olofinjana, Ingvar Jonsson og Alex De John, sistnevnte riktignok finansiert eksternt. Med dagens nyheter virker signeringene merkelige. De økonomiske utfordringene har ikke kommet over natta.

LES OGSÅ:

Det er greit med noen få importer som forsterker laget, men det har blitt for mange bom fra dagens ledelse som tilsynelatende mangler fingerspissfølelsen og kanskje ikke innehar nok sportslig kompetanse i et vanskelig marked.

Klubben skal ha for at de er i ferd med å få frem flere spennende spillere enn på mange år. De er også i ferd med å få et bedre rykte blant yngre spillere etter at Ajer, Salvesen, Rasmussen og Hodnemyr har fått sjanser. Det er de unge, lokale spillerne som er klubbens fremtid. Kanskje er ikke et nedrykk så ille for dem og fremtidens Start, om klubben bare klarer å håndtere de økonomiske konsekvensene det vil medføre.

For det finnes positive effekter for klubber i økonomisk krise. Bruk av unggutter tvinger seg frem. Etter at Start nesten gikk konkurs på begynnelsen av 2000-tallet vokste en generasjon med unge lokale spillere seg gode — med Strømstad, Hæstad og Johnsen i spissen. I 2005 tok klubben sølv med spillere som stort sett var fra nærområdet - spillere som hadde blomstret og fikk tillit mens klubben lå med brukket rygg. Lignende historier finnes i Odd og Strømsgodset, to klubber som har vært nær skifteretten, endret kurs og fått suksess gjennom godt ungdomsarbeid.

Det er også den eneste riktige veien for Start nå.

LES OGSÅ: