— Det ville vært en katastrofe om man ventet til sesongen er i gang med å gjøre grep. Da hadde man kjørt klubben i grøfta og risikert å miste klubblisensen. Grepene som tas nå er viktige for i det hele tatt å beholde klubblisensen, sier Tor Geir Kvinen til Fædrelandsvennen.

Mandalitt Tor Geir Kvinen er ekspert på fotballøkonomi, utdannet høyskolelektor og underviser på BI i Kristiansand.

Han er ekspert på fotballøkonomi, høyskolelektor og underviser på BI Kristiansand. Start har varslet nedbemanning både i spillergruppa og administrasjonen for å kutte åtte millioner kroner i årets budsjett.LES OGSÅ:

— Klubben har vært gjennom tøffe ting tidligere, men har hatt kreditorer til å dekke inn underskuddet. Nå må de ta det selv. Det er store summer som skal spares og det er klart det vil smerte, både i spillergruppa og administrasjonen, sier han.

Var med på MK-kutt

I 2008 satt han som styreleder i Mandalskameratene da de halverte sitt budsjett. Det ble en tøff påkjenning.

— Én ting er å offentliggjøre at kuttene må gjennomføres. Men å stå ansikt til ansikt med en spiller eller ansatt og si at man ikke har råd til å beholde deg, er tøft. Menneskebiten i dette er en hard prosess som vil påvirke hele klubben. Det er først da utfordringene kommer, sier han.

Ikke helsvart

Kvinen mener dog det er gledelig at Start er så åpne om problemene allerede før sesongen har begynt.

— Den åpenheten om økonomien har jeg ikke sett tidligere. Det er veldig positivt. Man må ikke se helsvart på det, for selv etter kuttene har Start faktisk et budsjett på 54 millioner kroner. Det er fremdeles et høyt budsjett for et eliteserielag i 2015, forteller han.

LES OGSÅ:

Mandalitten påpeker at det ikke er noe som tyder på at norske fotballklubbers inntekter kommer til å øke de neste årene.

Kurt Mosvold, leder av investorlauget Club21.

— Publikumstallene faller og sponsormarkedet er vanskelig. Når publikum, sponsorer og TV-inntekter ikke lenger dekker inn for lønnskostnadene må man gjøre noe. Reduserte inntekter i norsk toppfotball medfører dessverre at utgiftene må reduseres, sier Kvinen.

Club 21: - Stoler på Start

Investorlauget Club 21 har tidligere spyttet inn midler i Start, og eier andeler i flere spillere. De stoler på at Start-ledelsen får orden på økonomien uten deres hjelp.

— Vi synes det er trist, men begynner å bli vant til det. Vi heier på Start og stoler på at Even Øgrey Bransdal og ledelsen klarer dette selv, sier leder Kurt Mosvold til Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ:

Han forteller at de er i dialog med Start angående å bidra med mindre pengebeløp for å samle lokale spillere i Start, men et større bidrag er ikke aktuelt.

— Vi bidro med et lån på over en million i høst. Det har vært en ond sirkel i norsk fotball i mange år, men nå er spillerlønningene på vei ned på et akseptabelt nivå, sier investoren.