— Vi har lenge merket at det har vært lite tilsig på oppdrag, men har prøvd å holde på kompetansen så lenge det har latt seg gjøre. Nå må vi likevel ta grep for å sikre fremtidig drift, sier Hans Christian Hillesund, daglig leder ved ingeniørbedriften AF Offshore Mandal på Gismerøya.

Daglig leder ved AF Offshore i Mandal, Hans Christian Hillesund, sier at det er nødvendig å halvere staben for at selskapet skal kunne fortsette driften i Mandal. Foto: Torbjørn Witzøe

Under et allmøte fredag kunne ledelsen informere de drøyt 40 ansatte om at 21,5 årsverk tilknyttet totalt 22 ansatte må bort for at bedriften skal kunne fortsette å konkurrere i et vanskelig oljemarked. Det var Lindesnes Avis som først omtalte saken.

AF Offshore Mandal har spesialisert seg på fjernstyrte kraner, boreutstyr og stålkonstruksjoner tilpasset offshoreindustrien, og allerede i mars i år så bedriften seg nødt til å nedbemanne gjennom oppsigelser og permitteringer etter laber ordretilgang.

Etter at flere ingeniører, operatører, verkstedarbeidere og administrative medarbeidere nå må gå i en ny kuttrunde, vil kun 20 ansatte være igjen i selskapets avdeling i Mandal.

— I utgangspunktet er dette en kuttrunde som skal gi oss litt fred nå, og for de som blir igjen venter det ikke noen ny oppsigelse på døra med det første. Det er viktig å få med at ingen må gå fordi de har gjort en dårlig jobb, men at dette er nødvendige tiltak som gjør at bedriften forhåpentligvis kan leve videre, sier Hillesund.

Ser mørkt på ny oljejobb

Ifølge DNB Markets har over 21.000 oljejobber forsvunnet siden januar i fjor. Øyvind Knudsen er tillitsvalgt i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) i Mandals-bedriften, og kan nå føye seg til gruppa oljearbeidere som snart står uten jobb. Både han og samboeren er sagt opp med tre måneders oppsigelsestid fra 1. september.

Øyvind Knudsen er tillitsvalgt i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) i AF Offshore i Mandal, og er blant dem som har mistet jobben. - Folk skjønte at noe måtte skje, men at det var så drastisk, var vi ikke klar over, sier han. Foto: Privat

— Det er kjempekjedelig, det er ikke noe greit i det hele tatt. Den ene uka var jeg inne, og neste uke var jeg tatt ut, sier en skuffet Knudsen.Han forteller at stemningen blant de ansatte i bedriften er fattet, men dyster. Alle de berørte arbeiderne er informert om oppsigelsene.

— Folk skjønte at noe måtte skje, men at det var så drastisk, var vi ikke klar over. Jeg forstår at de må ta kuttene, men kun tida vil vise om det er nok når bransjen nå er så kraftig nede for telling, sier Knudsen.

Han beskriver jobbmulighetene for han og samboeren som beksvarte.

— Tusenvis har allerede mistet jobbene i oljeindustrien, og det er varslet store nedbemanninger i Kristiansand. Det blir vanskelig å finne jobb her på Sørlandet, og jeg vurderer nå å skifte beite, sier han.

Tilpasser seg markedet

Hillesund i AF Offshore slår fast at offshoremarkedet ser verre ut enn på lenge, og at nedbemanningen er et forsøk på å tilpasse seg det som kan bli en langvarig nedetid.

— Vi reduserer bemanningen, og jobber samtidig med salgsarbeid slik at vi kan prøve å få kloa i det lille som måtte være av oppdrag innen vårt segment. Vi beholder et minimum av kompetanse igjen i bedriften til markedet eventuelt snur, og vi forhåpentligvis kan ansette noen av dem vi nå sier opp, sier Hillesund.