Sikkerhetsansvarlig i Start oppfordrer folk til å parkere langt unna stadion, og belage seg på en gåtur før oppgjøret mellom Start og Jerv. Bildet er fra hjemmekampen mot Sogndal i 2013, da over 10.000 tilskuere var tilstede. Foto: Tore André Baardsen

— Det er klart at det blir en utfordring å finne parkering til alle når butikker og firmaer holder oppe som vanlig. Vi anbefaler folk å ta seg god tid, dette er ikke dagen for å komme fem minutter før kampstart, sier sikkerhetsansvarlig i Start, Magnus von Porat.

Den siste timen før kampen startet på Sør Arena, der over 12.000 billetter var revet bort i dagene før oppgjøret mellom Start og Jerv, sto køen flere kilometer på E 18. Supportere østfra havnet i den lengste køen, som startet allerede ved Rona.

Von Porat regner ikke med at trafikken vil bli stillegående ut fra stadion når kampen er over, men anbefaler folk å kjøre Vigeveien og Vige havnevei ut av området for best mulig trafikkavvikling.

Bruker havna

På sine hjemmesider ber klubben supporterne om å bruke beina, kollektivtransport eller sykkel til og fra stadion. Parkeringshuset ved Sør Arena rommer kun 500 parkeringsplasser, og Start har alliert seg med havnevesenet for å gjøre parkeringen så enkel som mulig for supporterne.

— Parkeringshuset blir fort fullt, men vi har fått lov til å bruke havneområdet i Vige havn, og der er det flere hundre parkeringsplasser. Hadde jeg vært avhengig av bil ville jeg nok ha kommet i god tid før og parkert i havna, ved UiA, Gimlehallen eller ved bowlinga, sier von Porat, som anbefaler folk å legge inn en time ekstra til og fra kamp for å være sikre på å ikke bli for sene.

På vei til kampen mellom Start og Jerv står køen i begge retninger. Her fra Oddernestunnelen i østgående retning ca klokken 18.15. Foto: Vidar Udjus

Skiltet innkjøring

Ved innkjøringen til havna vil flere vakter og skilt vise vei slik at supporterne enkelt kommer seg til parkeringsområdet. Alle biler som kommer østfra vil bli dirigert dit, opplyser sikkerhetssjefen.

I forbindelse med kampen har Start utvidet staben med flere vakter og verter enn normalt. Von Porat vil ikke gå ut med sikkerhetstiltak, men forventer at både Start— og Jerv-supporterne støtter og heier på lagene sine uten at det oppstår konflikter på tribunen under og etter kamp.

Lange køer

Like før klokken 18 melder en tipser til Fædrelandsvennen at køen starter allerede ved Rona i vestgående retning på E 18. I østgående retning er køen betraktelig kortere - den starter rett før innkjøringen til Oddernestunnelen.

— Folk må nok bare ta tida til hjelp. Det er jo vanlig at det blir kø også i forbindelse med kamper der det bare er noen få tusen tilskuere, og med mer enn dobbelt så mange tilskuere som vanlig er det naturlig at det blir kø, sier operasjonsleder i Agder-politiet Audun Eide.

Politiet har ingen planer om å bistå i trafikkavviklingen til og fra kamp med mindre uventede hendelser dukker opp, og prioriterer å være på plass på Sør Arena.

— Vi har personell på plass som jobber i samarbeid med vertene på Sør Arena. Vi håper at dette blir en vennlig sak, og at folk synes at dette er en bra happening, sier Eide.