KRISTIANSAND: Under torsdagens styremøte holdt direktør i Sørlandet sykehus HF, Jan-Roger Olsen, en lang tale om robot-saken. Han beklaget veldig at han ikke kunne fremme en sak om styret skulle ta imot gaven fra Ottersland. Samtidig fryktet han at konflikten mellom de to sykehusene ville øke i styrke.

— Jeg vil ikke kalle dette dommedag, men det er meget viktig, meget viktig. Det hadde vært fantastisk bra om vi hadde fått til å bygge videre på denne enigheten, sa Olsen.

Om selve robot-saken sa han følgende:

— Saken er neppe avsluttet, jeg blir overrasket om den er avsluttet.

Flere av styremedlemmene uttrykte forsiktig optimisme og håp om at dialog kunne få giveren på banen igjen. Styreleder Peder Olsen uttalte at han vurderer å ta kontakt med Ottersland på nytt.

Skal møte Ottersland

Til Fædrelandsvennen fredag formiddag sier Olsen:

— Jeg har bare én kommentar om saken: Jeg har gjort en avtale med Ole G. Ottersland om å møtes på tomannshånd. Da skal vi snakke igjennom hele saken. Tid og sted for møtet vil jeg ikke oppgi.

Egen direktør og eget styre

I dagens Agderposten sier Ottersland at Olsen er hjertelig velkommen til å slå av en prat. Samtidig varsler han harde krav dersom han skal vurdere gaven på nytt.

- Skal vi gå inn i dette igjen så er det fordi vi snakker om to selvstendige sykehus. Det skal være bindende. Da skal sykehuset i Arendal ha egen direktør og et eget styre. Sykehusene skal skilles og bli to selvstendige enheter for evig og alltid, sier Ottersland til Agderposten.

Han begrunner kravet med at han har tro på to aktive og konkurrerende miljøer på Sørlandet. Han mener den manglende konkurransen gir et dårligere tilbud til pasientene.

— De bør konkurrere så busta fyker. Jeg er motstander av dagens politikk hvor man skal samle alt i størst mulige enheter, med minst mulig konkurranse. Det gir et dårligere tilbud til pasientene. Det vet jeg godt som driver i konkurranseutsatt næring selv, utdyper han overfor avisen.

Han erkjenner at kravet er urealistisk, men mener et regjeringsskifte vil gjøre kravet lettere å realisere.

Direktøren vil ikke kommentere

Direktør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus har merketseg at Ole G. Ottersland i dagens utgave av Agderposten ønsker enomorganisering av Sørlandet sykehus.

— Det har jeg ingen kommentar til, sier direktøren til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.

— Da vi fikk tilbud om en sjenerøs gave i mars, arbeidet vifor å oppfylle kravet som ble satt den gang. Sammen med fagmiljøene,tillitsvalgte og brukere fant vi en løsning der kreftpasienter i Agderkunne fått et tilbud om robotassistert kreftkirurgi i Arendal. Kommunikasjonenmed Ottersland om en eventuell gave har hele tiden gått og vil eventueltfortsette å gå mellom styreleder Peder Olsen og Ottersland.

- Har skylden selv

Det var tirsdag denne uken at Ottersland gjorde det kjent at han trekker gaven tilbake. Premissene om en samling av fagmiljøet og at Kristiansand skulle få en liknende robot om 5-7 år mente han brøt med betingelsene han stilte. Dagen etter sendte Ottersland et brev til styreleder Peder Olsen hvor han gjorde det klinkende klart at det ikke kom på tale å gi noen robot til sykehuset.

"Vår tillit til deg og Jan Roger Olsen er fullstendig brutt ved premisset om at samling av all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand opprettholdes.

Vi håper dere skjønner at det premisset blåttlegger deres tanker fullstendig.

Vi er av den formening at etter dette så ser vi det ikke mulig å få noen garantier for at våre ønsker blir fulgt.

Vi stoler rett og slett ikke på dere.

Dere får behandle hva dere vil på styremøtet, men vårt tilbud eksisterer ikke lenger.

Vi finner det beklagelig at dette får en slik slutt, men dere har den hele og fulle skylden selv", skrev Ottersland i brevet.

Beklaget mangel på dialog

Under gårsdagens styremøte beklaget styreleder Olsen at han ikke hadde hatt tettere kontakt med Ottersland.

– Jeg oppfattet hele veien at vi hadde en behagelig dialog, men dersom jeg har misforstått dette har jeg ikke noe problem med å beklage. Hadde jeg visst at tettere dialog ville hjulpet saken, hadde jeg naturligvis sørget for det, sa styrelederen.

Olsen bekjente også at han hadde vært ubøyelig på et krav om enighet mellom fagmiljøene på sykehusene, hvis det skulle være aktuelt å ta i mot roboten.

— Uten en slik enighet ville ikke eieren vår, Helse Sør-Øst ha akseptert at vi hadde tatt i mot roboten, sa han.