FLEKKEFJORD: I nesten tre kvarter holdt direktør Jan-Roger Olsen en tordentale for styret under møtet på Flekkefjord sykehus torsdag.

Han gikk gjennom hele robot-farsen fra begynnelsen til slutt, og beklaget veldig at han ikke kunne fremme en sak om at styret skulle ta imot gaven fra Ole G. Ottersland. Og enda mer frykter han at den gode stemningen og enigheten som er oppnådd mellom fagmiljøene i Arendal og Kristiansand, nå vil briste.

Dramatisk

— Derfor er dette såpass dramatisk for meg, jeg beklager tordentalen og den kvasse stemmen. Jeg vil ikke kalle dette dommedag, men det er meget viktig, meget viktig. Det hadde vært fantastisk bra om vi hadde fått til å bygge videre på denne enigheten, sa Olsen og tilføyde om robotsaken:

— Saken er neppe avsluttet, jeg blir overrasket om den er avsluttet.

Både han og sentrale ledere på sykehuset har flere ganger måttet avlyse viktige møter internt på sykehuset, for i stedet å jobbe med robotsaken. Dette har ført til at viktige avgjørelser ikke er tatt, og har rammet driften av sykehuset merkbart, sa Olsen.

Han ga et klart signal til politikere i Aust-Agder om å engasjere seg, både for å opprettholde den spirende begynnelsen på enighet i organisasjonen, og for å vekke til live robotsaken igjen.

Initiativ

— Jeg må få tid til å reflektere litt over dette. Jeg vil over pinse ta kontakt med med ordføreren for å drøfte om vi skal gjøre noe, og eventuelt hva, sier varaordfører Anders Kylland fra Arendal kommune.

På møtet i går hadde han med seg tre av medlemmene fra formannskapet og fire andre fra kommunestyret. Fredag skal formannskapet i Arendal behandle robotsaken, og politikerne ønsket å høre med egne ører hvordan styret behandlet saken.

Og de fikk høre at styreleder Peder Olsen rundhåndet delte ut ros til både direktør Jan-Roger Olsen og tilfagmiljøene både i Kristiansand og Arendal. Dessuten tok styrelederen igjen selvkritikk på at han kan ha misforstått hvor mye informasjon Ole G. Ottersland hadde forventet å få før styremøtet.

Styrelederen bekjente også at han hadde vært ubøyelig på et krav om enighet mellom fagmiljøene på sykehusene, hvis det skulle være aktuelt å ta i mot roboten.

— Uten en slik enighet ville ikke eieren vår, Helse Sør-Øst ha akseptert at vi hadde tatt i mot roboten, sa han.

Ros

Flere av styremedlemmene gav ros til direktør Olsen for måten saken var blitt taklet på, selv om resultatet ble som det ble. De understreket også at det er viktig å ta vare på og bygge videre på fredsstemningen mellom Arendal og Kristiansand.

I utgangspunktet hadde direktør Olsen planlagt møte fredag 25. mai, men det er utsatt til etter pinse. Der skal han møte representanter for tillitsvalgte og fagmiljøene for å se hvordan de kan jobbe videre.

Til Fædrelandsvennen uttrykte Kylland og flere andre av politikerne fra Arendal at de ikke var tilfreds med all rosen som ble direktøren til del.

— De burde vært tøffe nok til å plassere ansvaret for utfallet av denne saken, der det hører hjemme. Riktignok gikk styrelederen langt i å legge seg flat på måten han hadde håndtert dialogen med Ottersland, men det er ikke nok, sier Kylland.