ARENDAL : – Jeg gjør dette av hjertens glede til Arendal sykehus og Arendalby, sier Ole Ottersland til fvn.no. Han gir donasjonen gjennom O. G. Ottersland Eiendom AS.

Ottersland påpeker likevel: — Hvis jeg ikke får lov å bestemme hvor den skal stå, så er det ikkevits å gi den.

Forutsetningen for donasjonen er at den får stå i Arendal. Dermedmå også urologisk avdeling fortsatt være i Arendal og ikke flyttes tilsykehuset i Kristiansand.

– Dette er topp moderne teknologi som ennå ikke finnes påSørlandet. I sykehusets plan skal den ikke skaffes før i 2017. Nå kan de få denfem år før, sier Ottersland.

Han spiller nå ballen over til sykehusdirektør Jan Roger Olsen ogpåpeker at han gir svært kort svarfrist.

– Jeg håper de er så fornuftige at de tør å si ja, hvis ikke vil jeg kalle detselvskudd, sier Ottersland.

- Ikke mulig å si nei

Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen, har visst om donasjonen i flere dager. I kveld satt han i møte med sykehuslegene på kirurgisk avdeling ved Sørlandet sykehus Arendal og med Ottersland.

— Jeg regner med at dette blir en realitet. Det er ikke mulig å si nei til et fantastisk tilbud som dette. Tilbudet som Ottersland har formulert til sykehuset er helt fantastisk, sier ordfører i Arendal, Einar Halvorsen (H), til fvn.no.

Ordføreren bekrefter at han har vært kjent med at Ottersland ønsket å gjøre noe godt for sykehuset.

— Tilbudet hvor han donerer en robot til 25 millioner kroner er sendt til Jan Roger Olsen (administerende direktør ved sykehuset, red. anm.) og Peder Olsen (styreleder ved sykehuset, red. anm) i kveld, sier Halvorsen.

Halvorsen har selv forsøkt å få tak i sykehusets høye herrer tirsdag kveld, men uten å nå fram.

Bra for hele Sørlandet

— Denne roboten er fremtidens måte å operere kreft i urologi, samtidig som den kan brukes til mange andre typer operasjoner. Dette er ikke bare bra for Sørlandet sykehus Arendal, men for hele Sørlandet, sier Halvorsen. Han mener videre at roboten vil kunne bygge kompetanse bedre enn tidigere.

— Betyr dette at Arendal vil kuppe hele kreftkirurgien?

— Her er det ikke snakk om å kuppe noe, men å følge strategiplanen til sykehuset, sier Halvorsen.

Kirurgene svært fornøyd

— Det kirurgiske miljøet er svært tilfreds med gaven som er donert. Robotassistert kirurgi er fremtidens kirurgi til disse pasientgruppene. I den del av verden som vi tilhører så øker robotassistert kirurgi, sier overlege i kirurgi og urologi ved Sørlandet sykehus i Arendal, Einar Servoll, til fvn.no.

Over 80 personer jobber med kreftkirurgi ved sykehuset og den siste tiden har det vært knyttet stor usikkerhet til fremtiden for disse.

— Vi er selvfølgelig svært positiv til denne gangen. Jeg fikk beskjeden nettopp, og det kom som lyn fra klar himmel, sier overlegen.