— Det er alltid gøy å sette nye rekorder. Klarer jeg tre NM-titler på rad, vil det være noe av det største jeg har opplevd, sier Tjomsland.

Merittert

Den rutinerte travtreneren har oppnådd mer enn nok til å sette uttalelsen i perspektiv. I 2012 kjørte han inn over åtte millioner kroner fordelt på 542 starter. I 2013 kusket han Tekno Odin inn til kaldblodshestens første NM-gull samt norgesrekord på hjemmebane, og senere til seier foran 30.000 euforiske tilskuere på svenske Solvalla.

For to måneder siden satte ekvipasjen Tjomsland/Tekno Odin verdensrekord på sprintdistanse med voltestart på Sørlandets Travpark. Lørdag blir det ventelig en ny topptid i duell med erkerival Lome Brage og kusk Per Oleg Midtfjeld. Da handler det om NM-gull over 2609 meter.

— Min fordel er at løpet er såpass langt. Selv om Lome Brage er i hysterisk god form om dagen, og kuskes av en av landets mest garvede taktikere, har jeg en bra følelse, sier Tjomsland.

Superduell

Nevnte Lome Brage har statistikken på sin side i sprintløpene, og har vunnet samtlige fire dueller. I langløpene står det 1-1 mellom to av verdens desidert beste kaldblodstravere. Tjomsland satser på at Tekno Odins kjørestyrke etter en sedvanlig forsiktig start skal være nok til å hente inn Lome Brage på oppløpet. I så tilfelle vil det resultere i søgnemannens tredje strake NM-seier på Sørlandets Travpark.

— Ingen nordmann har klart en slik trippel med en kaldblodshest før, og meg bekjent har ingen klart det med en varmblodshest heller. Det vil være en sykt sterk bragd, og jeg tror Øystein vil klare det, selv om Lome Brage er favoritt i de flestes øyne, sier markedssjef ved Sørlandets Travpark, Ingvar Ludvigsen.

Han mener det aldri i travparkens 27 år lange historie har vært en så sterk duell med en sørlandshest involvert. Ludvigsen føler seg trygg på at norgesrekorden vil ryke etter endte 2609 meter, og trekker også fram Tekno Odins tidligere rival Gylden Balder som en outsider.

Har bikket 1500 seiere

Tjomsland ligger så visst ikke på latsiden før det Ludvigsen forventer blir en lørdagsthriller av Hitchcock-format. Onsdag kusker Tjomsland i Oslo, torsdag i svenske Bergsåker og fredag i svenske Østersund. Sist søndag noterte søgnemannen seg for sin 1500 travtriumf, og lørdag har han foruten Tekno Odin ytterligere seks vinnersjanser på hjemmebane.

— Jeg kommer ikke til å vinne med alle hestene, men noen seiere kan det bli. Hva Tekno Odin angår, står jeg fast på det jeg har sagt tidligere: At han kan bli den kaldblodshesten som tjener inn flest penger gjennom tidene, sier Tjomsland.

Foreløpig mangler ekvipasjen 14 millioner kroner på å hente inn den svenske legenden Järvsöfaks, som stoppet på 21,2 millioner kroner etter en vanvittig seiersrekke over drøyt ti år fra slutten av 90-tallet. Som et delmål har Tjomsland blinket ut Bork Rigel, som stoppet på 13,7 millioner inntjente kroner i 2003. ## Håper på minst 3500 tilskuere

Ingvar Ludvigsen håper det kommer minst 3500 tilskuere til Sørlandets Travpark i helga. Foto: Rune Stensland

Markedssjef Ingvar Ludvigsen i Sørlandets Travpark gleder seg over godt forhåndssalg og det han kaller et knallgodt løpsprogram.— Sommertravhelga er årets høydepunkt for oss, og i år har vi veldig mye bra å by på, bedyrer Ludvigsen.

Fredag braker det løs med nattrav som inkluderer 11 løp. Deretter entrer DDE konsertscenen, og billettsalget har vært vesentlig bedre enn fjorårets forhåndssalg til Hellbillies.

Lørdag er det ti nye løp, inkludert V75. De to største godbitene er NM for kaldblodshester og NM for hopper, som begge lokker med 250.000 kroner i førstepremie. I alt skal 1,1 millioner kroner deles ut i premiepenger fredag og lørdag.

— Ved siden av Tekno Odin vil jeg trekke fram sørlandshesten Sejr Gammelsbæk som har vinnersjanser i et av eliteløpene. Kristiansandsjenta Madelen Berås er favoritt med Vestpol Faxen i et av montérittene. Og så blir det fantastisk gøy å se hoppa Lannem Silje debutere på Sørlandets Travpark, sier Ludvigsen.