— Kristiansand Havn har tatt dette alvorlig fra første stund. Vi har tatt på oss ansvaret for å rydde opp, og det gjør vi, sier havnesjef Halvard Aglen som mener han har lært av plast-affæren.

— Vi har lært at slike prosjekter medfører forurensing med plastkabler. Det vil være mer fokus på dette i fremtiden. Og det vil vi ta hensyn til når slike prosjekter godkjennes i fremtiden, sier han.

Inspeksjon

Onsdag ble Fædrelandsvennen invitert med på inspeksjon på Dvergsøya sammen med Kristiansand Havn, Parkvesenet og Skjærgårdstjenesten.

Havnesjef Halvard Aglen og Dag Rosseland i Skjærgårdstjenesten i Kristiansand kommune plukker plastkabler på Dvergsøya. Foto: Kjartan Bjelland

På Dvergsøya har Parkvesenet fått hjelp fra en gruppe som er i et arbeidstreningsprosjekt underlagt Nav.— De har gjort en fantastisk jobb med å rydde opp søppel, forteller Dag Rosseland i Skjærgårdstjenesten, som levende beskriver mengdene av søppel som er fjernet for å gjøre skjærgårdsperlen klar for sommeren og solhungrige badegjester.

— Og plastkablene er jo bare en bitteliten del av det som er plukket opp her, forteller han.

Ikke mer enn før

Dag Rosseland har jobbet i Skjærgårdstjenesten siden 2002. — Det er ikke mer plastkabler fra sprengning i år enn tidligere. Disse plastkablene har vi plukket så lenge jeg har vært med. Problemet har eksistert siden de begynte å sprenge med slike ledninger, sier han.

— Så det er ikke verre i år etter utslippene fra cruisekaia gjennom vinteren?

— Nei, det er ikke verre i år. Men en finner jo mer i havnebassenget der steinen fra sprengningen dumpes, sier han. Rosseland tviler også på at alle plastkablene de finner stammer fra byggingen av den nye cruisekaia på Lagmannsholmen.

Ukjent mengde

Driftssjef Kurt Tange Jensen i Parkvesenet og havnesjef Halvard Aglen sier kommunen ikke vet hvor mye plastkabler som er dumpet i sjøen i forbindelse med byggingen av den nye kaia.

Driftssjef Kurt Tange Jensen i Parkvesenet og havnesjef Halvard Aglen rydder søppel på Dvergsøya. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi hadde sett for oss at det skulle være voldsomt mye. Men det er ikke det som har møtt oss, sier Drange.- Hva forventet dere?

— Det vet jeg ikke. Men det virker som det er privatpersoner som har funnet mye, og at dette er funnet lokalt, sier Kurt Tange Jensen.

— Det er flott med fokus på dette. Men den andre søpla som kommer utenfra utgjør mye, mye mer. Fokus på dette også hadde vært vel så bra, mener han.

— Hovedproblemet i skjærgården er isopor og plastemballasje, supplerer Rosseland, og påpeker at det tross alt er bedre at plastkablene flyter og kan plukkes opp, fremfor at kablene hadde sunket og blitt liggende på havbunnen.

— Da ender de til slutt på vårt matbord gjennom fisk og sjødyr, sier han.

Plast-kunstverket vokser

I Kunsthallen fortsetter kunstnerne i gruppen «Kunstitusjonen» utviklingen av utstillingen «Arrivals». De stiller ut søppel som samlet inn på Strandryddedagen 9. mai. En del av utstillingen er viet plastkablene etter cruisekaia. Da utstillingen tok form var det samlet inn 11,3 kilo plastkabler. Da utstillingen åpnet var det 20 kilo. De siste dagene er det kommet til ytterligere fem kilo kabler.

Kunstnerne vil ta imot plastkabler fram til utstillingen lukkes fredag. Som en del av utstillingen måler kunstnerne opp lengden på kablene de har samlet inn.