— Snøværet legger litt begrensninger på opprydningen. Men vi tar ansvar for at alt av plastrør i skjærgården blir ryddet opp. Så fordeler vi regningen mellom Glencore Nikkelverk og Kristiansand kommune etterpå. Det er det nå enighet om mellom partene, forteller Granfeldt.

Thomas Granfeldt Foto: Kjartan Bjelland

Mandag møtte Glencore og kommunen på teppet hos Kristiansand havn, etter at de har levert steinmasse til utfyllingen av den nye cruisekaia på Lagmannsholmen. Alt fylt med plastrør etter sprengning og i strid med utslippstillatelsen. Plastrørene er siden funnet i byens skjærgård helt ut til Randøyene og Stokken.

— Ring oss!

— Vi drar ut med båt for å rydde opp det vi finner. I tillegg etablerer vi en vaktordning, for disse plastslangene vil dukke opp igjen. Folk kan ringe havnevakta på telefon 38006010, så drar vi ut for å rydde, sier Granfeldt.

Planen var å sende ut båt og mannskap tirsdag. Men snøværet reduserte sikten og muligheten til å finne plastrørene.

Opprydningen skal begynne på Fiskåtangen når været tillater det.

— I møte med oss er både kommunen og Glencore enige i at det som har skjedd er for dumt, og ikke skal skje igjen. Begge vil ta i et ekstra tak og rydde det remmer og tøyler kan holde. Men det har ingen hensikt å rydde nå som snøen kom, sier Granfeldt.

— Så fort det blir plukkbart, er vi ute igjen, sier han.

— Så vil det jo ligge mye annet innimellom plastrørene, men det får vi bare ta med i samme slengen. Det kan jo være greit med et sjog inn imellom. Vi er i alle fall glad for at Naturvernforbund engasjerte seg i saken. For dette er et miljøprosjekt for oss, sier han.