På en time sist helg plukket Nina Hove og Pål Karsten Kristensen en Ikea-bag full av plastsøppel fra Kristiansand Havn. Stedet var den 30 meter lange offentlige stranda på Dvergsøya.
På en time plukket to personer denne Ikea-bagen full av plastsøppel fra Kristiansand Havns miljøprosjekt: Utbyggingen av ny cruisekai på Lagmannsholmen

— Det er frustrerende. Fylkesmannen, kommunen og Kristiansand Havn vet at plastikken flyter ut med hvert lass med stein som tømmes på Lagmannsholmen. Men de stopper det ikke, sier Nina Hove som anmeldte forholdet til politiet i februar.

Nye mengder med plast

I helgen var hun og Pål Karsten Kristensen på Dvergsøya for å skaffe seg et bilde av omfanget på utslippene.

På en time plukket to personer denne Ikea-bagen full av plastsøppel fra Kristiansand Havns miljøprosjekt: Utbyggingen av ny cruisekai på Lagmannsholmen

— Det var et sørgelig syn. På en time plukket vi en hel Ikea-bag full med plasten fra Lagmannsholmen. Fortsatt lå det mye igjen. Men det er ikke hovedproblemet. Dette kan plukkes opp. Det store spørsmålet er hva som skjer med de enorme mengdene med plast som tas av strømmen og føres ut til havs, sier Hove.- Kristiansand Havn har lovet at de skal plukke skjærgården ren før sommeren. Men når vi kan plukke opp så mye plast på ei 30 meter lang strand på Dvergsøya, hvor mye er det da som har havnet i havstrømmene og på strender andre steder? spør hun.

Etterforskes

Agder politidistrikt mottok anmeldelse på forholdet i februar.

— Vi prioriterer denne saken ettersom den har vist seg å være omfattende. Vi jobber nå med å kartlegge omfanget, og har en dialog med Kristiansand kommune, som ser ut til å være både mistenkt og fornærmet i saken, sier politiførstebetjent Bjørn Rødland som leder allmennavsnittet i Agder politidistrikt.

Saken etterforskes som brudd på forurensningsloven.

— Saken er vanskelig fordi den krever mye dokumentasjon. Et av problemene er at søppelet tas av strømmen og føres vekk og til andre steder. Men her har vi lite dokumentasjon foreløpig, sier Rødland som berømmer Nina Hove for innsatsen med å dokumentere utslippene i skjærgården i Kristiansand.

Utslippstillatelse

Plastsøppelet kommer fra steinmassene som Kristiansand Havn får til cruisekaia de lager på Lagmannsholmen. Steinene kommer fra utsprengning av Glencore sine fjellhaller og fra kommunens utsprengning av nytt renseanlegg på Odderøya, som Kruse Smith har kontrakt på.

Da Fylkesmannen grep inn overfor Kristiansand Havn i januar og midlertidig stoppet miljøprosjektet deres, ble det satt fire krav for å få fortsette byggingen av kaia.

Først skulle overskudd av plastledninger fjernes før sprengning. Deretter skulle synlige rester av plastledningene ryddes vekk etter sprengning. Så skulle det foretas en ny kontroll når massene ble mellomlagret før de ble lastet over på lekteren for transport til Lagmannsholmen. Der skulle Kristiansand Havn foreta stikkontroller. Til slutt skulle det foretas en siste kontroll på lekteren før massene ble dumpet på anlegget.

Krever lenser

Nina Hove mener spredningen av plastsøppelet viser at tiltakene som Fylkesmannen fikk initiert, ikke er nok.

— De bør bruke lenser som hindrer søppelet å flyte fritt av gårde, sier Hove, som har foreslått dette overfor Fylkesmannen.

— Men lenser har en kostnad. Det ser ikke ut til at de er villig til å betale prisen, sier hun.

— Havna kaller det et miljøprosjekt?

— Det blir helt bakvendt. Dette er absolutt ikke noe miljøprosjekt, tvert imot, sier Hove.

Vil ikke straffe Kristiansand Havn

Fylkesmannen vil ikke gi forurenser overtredelsesgebyr. Kommunen vil ikke ta ut påtale mot forurenser.

- Vi er i tenkeboksen, sier Kim Øvland som er fagkoordinator for klima miljø og folkehelse i Kristiansand kommune, og som normalt ville kommet med en påtalebegjæring mot en forurenser.

På en time sist helg plukket Nina Hove og Pål Karsten Kristensen en Ikea-bag full av plastsøppel fra Kristiansand Havn. Stedet var den 30 meter lange offentlige stranda på Dvergsøya.

- Mest sannsynlig vil vi ikke ta ut en påtalebegjæring. Vi har en løpende og god dialog med forurenser, og det er satt inn ytterligere ett tiltak for å begrense utslippene, sier Øvland.

Nytt tiltak

I tillegg til de eksisterende fire tiltakene som er satt inn, skal det nå settes inn et tiltak nummer fem. Det går ut på at det også skal plukkes opp plastikk etter at steinmassene er dumpet fra lekterne og ned i sjøen ved Lagmannsholmen.

- Det som da flyter opp, vil, slik jeg har forstått det, bli plukket opp fra en ekstra båt som følger med når steinmassene dumpes, sier Øvland.

- I tillegg skal plastikken samles og mengden måles, slik at vi kan beregne hvor mye av plastikken vi får tak i, sier han.

Det skal også utarbeides en rutine for løpende håndtering av plastsøppel som forurenseren ikke får tak i.

Mange hatter

Øvland opplyser at det vil bli satt i gang tre store innsamlinger av plastikksøpla fra anlegget. En runde før påske, en runde i forbindelse med den internasjonale strandryddedagen 9. mai, og en siste runde før badesesongen begynner.

- Ville dere som forurensningsmyndighet ha behandlet en hvilken som helst annen forurenser på samme måte slik dere nå behandler denne forurenseren — som jo er dere selv?

- Vi diskuterer det fortløpende og kan si at vi ikke ville oppført oss annerledes hvis det var andre forurensere som hadde samme vilje til å rydde opp, og som vi hadde en så god dialog med om tiltak, sier Øvland.

— Nina Hove har bedt dere legge lenser rundt stedet der steinmassen dumpes?

- Det vil komme i konflikt med trafikken og aktiviteten i havna, også i forhold til dumpingen av masse, sier Øvland.

- Er denne steinmassen da egnet til dette formålet?

- Vi har en dialog internt om det. Men nå må vi håndtere problemet her og nå, så får vi i etterkant ta en diskusjon om hva som burde ha vært gjort, sier han.