— Dette er kjempetrist. Vi har stortrivdes og hatt kjempemange flotte kunder. Men vi har truffet litt for mange skjær i sjøen, som gjorde at vi tok det valget, forklarer Sigrid Mangseth Solheim, butikksjef vedSparSlettheia.

Det har vært tunge tak for nærbutikken sentralt i bydelen vest for Kristiansand sentrum. Selskapet, som hadde sitt første driftsår i 2007, har kun gått med overskudd i 2012.

Men fjoråret ble atskillig rødere enn de foregående årene, med et negativt resultat på 1,4 millioner og en omsetning på 23,6 millioner.

Veiarbeid ga omsetningssvikt

Nærbutikken i Løvsangerveien er som de fleste andre i en langt tøffere konkurransesituasjon enn da den ble etablert sent på 1960-tallet.

Veien opp til Slettheia var stengt fra høsten 2013 til våren 2014. Foto: Arkivfoto

Likevel velger Spar-butikken å legge en god del av skylden på Kristiansand kommune, som i sju-åtte måneder stengte veien fra E 39 opp Kartheia for å skifte vann— og avløpsrør og sikre en fjellskrent mot ras. Ifølge styrets årsberetning for 2014 førte den stengte veien til en omsetningssvikt på 12 prosent. Arbeidsstokken ble redusert med tre personer, nå må de gjenværende sju finne seg annet å gjøre.

— Når de bruker så lang tid og graver opp en av de viktige innfartsårene til butikken, får kundene et annet kjøremønster, konstaterer Sigrid Mangseth Solheim, som har delt eierskapet med Per Yngvar Lorentzen.

Beboerne måtte kjøre om Blørstad/Trekanten, et område der butikkene ligger tett og gamle vaner fort vendes.

- En krevende bransje

Norgesgruppen leier butikkbygningen, og jobber nå hektisk med å rigge for ny drift. Det kreves ombygging og oppussing, slik at nyåpning må vente til nyåret en gang.

– Vi vil endre profilen og gjøre en del ombygginger, men rekker det ikke før jul, sier direktør Thor Usterud fra Norgesgruppen Eiendom Agder. Foto: Arkivfoto

— Dagligvarebransjen er en krevende bransje som er sensitiv for svingninger i omsetningen. Derfor kan det være riktig med et profilskifte til noe som er mer tilpasset markedet på Slettheia, uttaler direktør Thor Usterud fra Norgesgruppen Eiendom Agder. Matvaregiganten har fortsatt tro på at kundene ønsker en dagligvareforretning på stedet. Om det blir Joker eller Kiwi vil han ikke si noe om nå, men søndagsåpent er ikke aktuelt.

— Dette er veldig ferskt, og vi jobber intensivt med ny profil og kjøpmann til butikken, opplyser Usterud.