FLEKKEFJORD / OSLO: I februar gikk fylkestinget i Vest-Agder inn for tunnel og saken ble sendt til Stortinget. Der ble saken behandlet fredag og samtlige partier, med unntak av Fremskrittspartiet, gikk inn for tunnel med bompenger.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold

– Datoen i dag, den 12. november 2010, vil stå som en historisk dag for Hidra. Tolv-elleve-ti – det høres ut som en nedtelling. Det er det. I denne sammenhengen er det altså nedtelling for realisering av fastlandssamband i 2013, sa samferdselsminister Kleppa i Stortinget da saken ble behandlet. LES OGSÅ: Fylkestinget vil gi Hidra tunnel

Alle ville ha tunnel

Samtlige i Transport— og kommunikasjonskomiteen gikk inn for tunnel, men Fremskrittspartiet godtok ikke at tunnelen finansieres med bompenger.

”En samlet komité er glad for at en endelig får denne forbindelsen på plass, og vil berømme det arbeidet og den innsatsen som er blitt lagt ned både lokalt og regionalt over svært lang tid, for å få til en landfast forbindelse til Hidra. Vi er helt sikre på at dette vil bidra til en positiv utvikling for lokalsamfunnet. Alle unntatt Fremskrittspartiet slutter seg også til den foreslåtte finansieringen av prosjektet.”, heter det i innstillingen fra komiteen.

Prosjektering i gang

Prosjekteringen av prosjektet er allerede i gang og om få uker skal tunnelprosjektet ut på anbud. Trolig vil den første salva kunne avfyres i mars eller april neste år.

– Avtalen om ferjedrift går ut i september 2013 og Statens vegvesen jobber mot at tunnelen kan bli ferdig til det, sier ordfører Reidar Gausdal i Flekkefjord, til fvn.no.

Tunnelen blir 3205 meter og skal gå fra Kvellandstrand på fastlandet til Bukstad på Hidra.

(Les mer under bildet)

I september 2013 kan denne ferja bli historie. Arkivfoto. Foto: Torbjørn Witzøe

– Øya blir attraktiv

– Dette er utrolig viktig for alle som bor og vokser opp på Hidra. Øya blir attraktiv og fraflyttingen vil stoppe opp. Dette er vel så viktig for kommunen som for Hidra, sier ordfører Reidar Gausdal i Flekkefjord, til fvn.no.

Fylkesordfører Thore Westermoen sa tidligere i år at tunnelen er spennende.

– Det er veldig spennende med Hidra. Det er planlagt nye boligområder og en fastlandsforbindelse vil bety mye. Det vi nå gjør er å erstatte en båtforbindelse som trenger årlige tilskudd med en tunnel som vil ligge der i all fremtid, sier Westermoen, til fvn.no.