— Dette er diskriminering på grunnlag av seksuell legning, sier Blattmann som tidligere var leder av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli. Han har lest Fædrelandsvennens reportasje om verdidokumentet de ansatte ved journalisthøgskolen må være lojale mot. Det innebærer nei til abort, skilsmisser, homoekteskap og til sex mellom andre enn ektemenn og -kvinner.

Ubrukelig

Han er krystallklar på at dette ikke er lov, og synes det er «helt ubrukelig» at skolen i det hele tatt har et slikt dokument. Jurister hos likestillings- og diskrimineringsombudet undersøker nå om dette er brudd på loven.

— Verdidokumentet skal revideres til høsten, hva synes du skolen bør gjøre?

— Kaste det. De trenger det ikke, de kan kalle seg kristen privatskole uten å kreve å få vite hva folk holder på med under dynene.

— Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener det er like legitimt med et slikt verdidokument for en kristen skole, som et partiprogram for et politisk parti?

Skremmende

— Ja, det er nesten det mest skremmende av alt, at en stortingspolitiker faktisk forsvarer diskriminering. I Ap kan hvem som helst melde seg inn eller bli ansatt uten at vi bryr oss katten om hva de tror på eller hvem de har seg med, sier Blattmann.

— Men Ap er prinsipielt mot privatskoler?

— Det er den offentlige skolen vi må hegne om. Så ser vi at det er behov for noe supplement for eksempel idrettsgymnas, montesorri- og steinerskoler. Men å splitte barn og ungdom i skoler på bakgrunn av religiøs tro, er en segregering av samfunnet som ikke er bra, sier Blattmann.

Studentene

Kristoffer Arnesen og mange av medstudentene ved Mediehøgskolen Gimlekollen tar avstand fra innholdet i verdidokumentet de ansatte må forholde seg lojale til. Foto: Steinar Vindsland

Også studentene ved Mediehøgskolen Gimlekollen har reagert kraftig. Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk presseforbund mener det er viktig at studentene informeres om innholdet.— Mange sier det aldri har hørt om dette dokumentet, og vi ønsker ikke å bli assosiert med det, og de holdningene det representerer, sier Kristoffer Arnesen. Han har gått førsteåret på radio/tv-linjen, og har i sommer vært vikar ved NRK Sørlandet og jobbet for Fædrelandsvennens ungdomssatsing KRSby. De fleste studentene ved skolen er ikke i Kristiansand nå, men han stiller opp på vegne av mange.

Angrer

På skolens lukkede Facebook-gruppe for studenter har det vært mange kommentarer fra flere som uttrykker at de angrer på at de har gått på skolen.

En av studentene, Maiken Lund, skrev dette i mail til Fædrelandsvennen:

— Jeg er student ved NLA Gimlekollen og har vært totalt uvitende om deres holdninger. Hadde jeg visst dette hadde jeg aldri begynt. Tanken på at jeg betaler penger til noen som støtter disse holdningene gjør meg kvalm.

Arnesen understreker på vegne av flere studentene at lærerne er dyktige, de forsøker ikke å utdanne misjonærstudenter.

Avviser

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) forsvarer mediehøgskolens rett til å ha et verdidokument som strider mot flertallets oppfatning. Foto: Tone Sandberg

Grøvan avviser Blattmanns påstand om at dette er diskriminerende.— Institusjoner som er verdibasert har anledning til å stille krav til sine ansatte, det er et unntak i arbeidsmiljøloven. Dette handler om å være en minoritet, å ha meninger og holdninger som går tvers av flertallet i et liberalt samfunn, sier Grøvan.

Han mener det er særlig viktig i et demokratisk samfunn at flertallet er tolerante overfor mindretallet.

— Samtidig må ikke praksis bli slik at disse verdiene kommer i veien for å få ansatt dyktige lærere, sier Grøvan.